«Οι Ρώσοι υπολογίζουν την Ελλάδα σαν στρατηγικό εταίρο σε συγκεκριμένους τομείς κι εκεί έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που γινόταν κατά το παρελθόν», τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας στον «ΒΗΜΑ 99,5» τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Βλ. Πούτιν.    «Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε ότι μπορούσε για να καταστρέψει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ακύρωσε, ουσιαστικά, όλες τις ελληνορωσικές συμφωνίες από την κυβέρνηση Καραμανλή.   

Φέρθηκαν, σχεδόν, προσβλητικά σε ρώσους υπουργούς, αντίστοιχοι έλληνες υπουργοί, αλλά ας μη μείνουμε σ' αυτό. Σημασία έχει ότι αυτές τις τρεις μέρες στη Μόσχα δόθηκε το σύνθημα για επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων».  

Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά για τον κ. Κεδίκογλου η συγκεκριμένη συνάντηση; «Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας τον Βλ. Πούτιν, η οποία κράτησε μία ώρα και είκοσι λεπτά, επιβεβαιώθηκε το ρωσικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα, που φυσικά είναι και πολύ έντονο, αλλά ευρύτερα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ειδικά με εντυπωσίασε η πρόταση της Γκαζπρόμ όχι μόνο να ολοκληρωθεί το South Stream, αλλά στη συνέχεια να κατασκευάσουν στη Δυτική Ελλάδα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής για να εξάγουμε μαζί ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία.

Επίσης, η ρωσική αγορά προσφέρεται για τα ελληνικά προϊόντα, για να αυξήσουμε τις εξαγωγές αφού το κρίσιμο στοίχημα είναι να αυξήσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή να προσελκύσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Κι επί κυβέρνησης Καραμανλή, θα πρέπει να ομολογήσω, ότι μπορεί να υπογράφησαν σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες αλλά δεν προχώρησαν. Και δεν προχώρησαν γιατί ο κ. Καραμανλής είχε τα γνωστά προβλήματα, που χτυπήθηκε γι' αυτές τις συμφωνίες. Είναι γνωστό ότι δυσαρεστήσαμε ορισμένους. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένα, εντελώς, διαφορετικό σκηνικό. Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία».