«Έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολα χρόνια, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο, τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, να είμαστε ανταγωνιστικοί, να παράγουμε προϊόντα τέτοια που θα μας επιτρέπουν να απαλλαγούμε από το σημερινό βιοτικό επίπεδο, να απαλλαγούμε από τα δανεικά  και από την εξάρτηση», δήλωσε ο Παντελής Καψής, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».   «Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και λέμε τί ζήτησε η Τρόικα, τί ζήτησε ο ένας και τί ζήτησε ο άλλος. Για τα πραγματικά προβλήματα δεν μιλάει κανείς. Το μόνο που ξέρουμε είναι να λέμε όχι στο ένα και όχι στο άλλο. Πώς θα αλλάξουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία θα το αποφασίσουμε ποτέ ή θα δεχόμαστε αυτό το χάλι της ανεργίας του 18%, που θα γίνει πολύ μεγαλύτερο αν ω μη γένοιτο δεν προχωρούσε αυτή η ιστορία;

Δεν είναι 10 χρόνια λιτότητας, είναι 10 χρόνια προσπάθειας ν’ αλλάξουμε. Δεν είναι θέμα λιτότητας. Υπολογίζω ότι η λιτότητα στα 1 με 2 χρόνια θα αλλάξει, αλλά μετά θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, θα είμαστε παραγωγικοί, θα έχουμε δημόσιο τομέα όπου θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, θα έχουμε επιχειρήσεις δυναμικές. Τρωγόμαστε σαν πολιτικό σύστημα για τις πιο αστείες λεπτομέρειες. Να δώσουμε λύσεις στους ανέργους όχι να συζητάμε για το τι έγινε στη Βουλή και ποιος θα κάνει τι», σημείωσε ο κ. Καψής, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Για το PSI, ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι φανερό ότι υπάρχει πρόοδος κι ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να τελειώσουμε το περίγραμμα, ίσως ήδη έχει μορφοποιηθεί. Ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί. Το ζήτημα είναι να ολοκληρωθεί. η συμφωνία, να κλείσει».

«Τώρα γίνεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και δεν θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, αν δεν φέρει αποτελέσματα αυτός ο διάλογος. Η συζήτηση και με την τρόικα είναι συνυφασμένη και με τα αποτελέσματα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων».

Ακόμη, ο κ. Καψής μίλησε για τις αντικειμενικές αξίες και το ενδεχόμενο αύξησης φόρων: «Οι αντικειμενικές αξίες υπάρχουν μέσα σαν θέμα συζήτησης. Αν θέλετε, η πρόβλεψή μου είναι ότι  δεν θα έχουμε  αύξηση των αντικειμενικών αξιών, γιατί αυτή τη στιγμή στην αγορά  έχουμε πτώση των τιμών και θα είναι δύσκολο. Είναι ένα παράδειγμα  μιας πρόβλεψης που δεν θεωρώ πιθανό ότι θα αποφασιστεί. Νομίζω δεν θα γίνει.

Δεν είναι θέμα εάν η κυβέρνηση δεχτεί ή δεν δεχτεί. Δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων αλλά το ζήτημα δεν είναι τι θα δεχτείς και τι δεν θα δεχτείς. Το ζήτημα είναι να διαμορφώσεις ένα πρόγραμμα τέτοιο που να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης,που έχει μπροστά της. Εμείς επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας».   

Στη συνέχεια, σχετικά με το εάν το 2020 το ΑΕΠ θα φτάσει το 135%, απάντησε: «Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για το πόσο θα είναι η σχέση του χρέους με το ΑΕΠ το 2020. Και ξέρετε το να προβλέψεις κάτι τέτοιο για το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Είναι όλα αυτά μέσα σε μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται και  για την οποία δεν θα κάνω σχόλιο».  

Ο κ. Καψής αποσαφήνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η μέθοδος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. «Είναι μια συζήτηση η οποία, χθες που έγινε για το πως θα χειριστούμε αυτά τα ζητήματα, σ' αυτό το θέμα δεν προλάβαμε να μπούμε».   

Επίσης, δήλωσε πως το θέμα της περικοπής των δαπανών είναι άμεσο, «γιατί έχει πέσει έξω ο προϋπολογισμός κατά 2 δις κι άρα υπάρχει ανάγκη κάποιων πρόσθετων περικοπών κι αυτό θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες».   

Σε ερώτηση για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε: «Το ζήτημα  που θέτετε σχετίζεται με τη αξιολόγηση του προσωπικού. Είναι μια πιο μακρά διαδικασία.  

Υπάρχει η εκτίμηση του κ. Ρέππα, την οποία και σας μεταφέρω, ότι οι 150 χιλιάδες λιγότεροι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα μπορούν να προκύψουν μόνο από τις φυσικές αποχωρήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων. Κι αυτός είναι ο στόχος μας.   

Και βέβαια υπάρχει το ζήτημα της αξιολόγησης και της συγχώνευσης των φορέων. Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι για να γίνει το δημόσιο αποδοτικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τις οποίες υπάρχει. Κι αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά».  

Ο κ. Καψής, δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα να ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα ειδικά μισθολόγια και όσον αφορά στις εγγυήσεις είπε: «Υπάρχει το ζήτημα των  εγγυήσεων, που ζητάει το Eurogroup για να μας δώσει τα λεφτά και η μορφή που θα πάρουν αυτές οι εγγυήσεις είναι ανοιχτό θέμα. Ενδεχομένως να είναι μια ψηφοφορία στη Βουλή. Δεν ξέρω. Έχει τεθεί, απλώς αυτό το ζήτημα των εγγυήσεων από την πλευρά της τρόικας».  

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το PSI συνδέεται με τα μέτρα; «Δεν συνδέεται, αφού σας λέμε ότι θα γίνει μια συμφωνία, όπου η μία θα είναι το PSI κι από την άλλη οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να υλοποιηθεί αυτό και μετά θα υπάρξει μια δεύτερη φάση που θα είναι το πρόγραμμα 2013- 2015, το μεγάλο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί για τη νέα δανειακή σύμβαση. Άρα είναι δύο διαδικασίες παράλληλες».  

Εν κατακλείδι, δήλωσε αισιόδοξος για τους στόχους της κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, αλλά να καταλάβουμε ότι δεν είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα πολιτικού συστήματος που πρέπει να έρθει στο ύψος των περιστάσεων. Είναι θέμα μέσων ενημέρωσης που πρέπει και αυτά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις πραγματικές τους διαστάσεις και είναι και θέμα και κοινωνίας.   

Δηλαδή, πρέπει να αποφασίσουμε εμείς οι Έλληνες αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία ή αν προτιμάμε να πάμε σε μια άτακτη χρεοκοπία και να πέσουμε ηρωικά. Αυτά τα ζητήματα, ακόμα και αν συμφωνήσει η κυβέρνηση και υπογράψει την δανειακή σύμβαση, νομίζετε ότι θα έχουν κλείσει, θα παραμένουν ανοιχτά.   

Μετά τις εκλογές το τι κλίμα θα υπάρχει, πως θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων είναι στο δικό μας χέρι. Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η χώρα και η οικονομία»