Σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών του Κυπριακού και "των τριών εγγυητριών δυνάμεων", θα προχωρήσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ή θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι "έχει επέλθει το τέλος της υπόθεσης", ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτασε προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Έρογλου είπε πως θα υπάρξουν για ένα διάστημα συναντήσεις στην Κύπρο με τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ότι, με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει ο κ. Ντάουνερ, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ο γγ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των "τριών εγγυητριών δυνάμεων".

Ο κ. Έρογλου ανέφερε πως "ο γγ είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση στο Green Τree" και απαντώντας σε ερώτηση αν όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια σημείωσε ότι "θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση στην Κύπρο, αλλά ο κ. Μπαν Κι Μουν θα ερευνήσει το θέμα. Έχει διαπιστώσει και ο γ.γ. την απροθυμία της ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι αυτή χρονοτριβεί".

Ως προς τη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Έρογλου είπε πως "η ελληνική πλευρά φέρνει αντιρρήσεις, αλλά ο γ.γ. είναι αποφασισμένος. Είπε ο γγ πως ή θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του".

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, "στην επιστολή του είχε αναφέρει ότι πρέπει να εστιαστούμε σε τρία σημεία, την ιθαγένεια, τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό", είπε ο Έρογλου και τόνισε ότι "οι προτάσεις μας είχαν ετοιμαστεί με βάση αυτό, αλλά η ελληνική πλευρά από την πρώτη μέρα έδειξε την αναβλητική της τάση, λέγοντας ότι μόλις τώρα πήραμε τα στοιχεία, θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε στην Κύπρο".

Ο κ. Έρογλου είπε πως παρουσίασε τις προτάσεις του στο γγ, τονίζοντας ότι "ο γ.γ. και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ δέχθηκαν τις προτάσεις αυτές και τις έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η απέναντι πλευρά δεν παρουσίασε πρόταση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ