«Καλώ όλους τους πολίτες σε συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, γιατί είναι μια ψήφος ευθύνης για τη χώρα, για την πατρίδα μας και την Αυτοδιοίκηση. Η σωτηρία και αναμόρφωση της πατρίδας μας, είναι υπόθεση και απόφαση όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα επιβεβαιώσουν και θα δυναμώσουν τον άνεμο της αλλαγής που πνέει στην πατρίδα μας…».

Αυτό τόνισε απόψε, μιλώντας σε ογκώδη συγκέντρωση σε συνεδριακό κέντρο ξενοδοχείου στα Γιάννινα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής. Προηγουμένως μίλησαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Ευάγγελος Αργύρης και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε: «Πολλοί παρακολουθούν έκπληκτοι τις προσπάθειές και επιτυχίες μας. Κερδίσαμε και κερδίζουμε κρίσιμες μάχες αλλά δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο. Αποκτήσαμε αξιοπιστία. Το δικαίωμα να υψώνουμε το ανάστημά μας και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Όπως κάναμε και τις προηγούμενες ημέρες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αποτρέψαμε την αποδοχή μιας απαράδεκτης πρότασης, να στερούνται το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου τους, όσες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως και εμείς - έχουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Σχεδιάζουμε πια, παρά τις δυσκολίες, με αισιοδοξία. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Δεν είναι ώρα για πισωγυρίσματα. Αν ακολουθήσουμε της σειρήνες της ηττοπάθειας, τις σειρήνες της άγονης διαμαρτυρίας, είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευτούν ακόμα και οι θυσίες όλων μας, χωρίς να εδραιώσουμε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα, που χτίζουμε σήμερα με κόπο, βήμα - βήμα. Ζητώ από όλους τους Έλληνες πολίτες, να κάνουν την οργή τους, τη δικαιολογημένη οργή τους για όσα έζησε η χώρα μας, δύναμη αλλαγής. Αλλαγής της Ελλάδας. Δύναμη ανατροπής κάθε κατεστημένου και νοοτροπίας που μας οδήγησε εδώ.

Στην πορεία της χώρας μας για τη σωτηρία, όσοι περισσότεροι ψηφίζουμε, όσοι περισσότεροι δώσουμε το μήνυμα ότι, αυτή η πορεία πρέπει ανεμπόδιστα να συνεχιστεί, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το χτύπημα απέναντι σε όλους όσοι παλεύουν, για να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο παρελθόν της…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «Είμαστε πιστοί στο σύνθημά μας «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και συνέχισε: «Και αντιθέτως, το μέγεθος και η ένταση της κρίσης ήταν και είναι για μας ένας παραπάνω λόγος για να αλλάξουμε πιο γρήγορα. Και αυτό κάναμε και κάνουμε».

Σε ότι αφορά τον «Καλλικράτη» ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε: «Και ο Καλλικράτης αποτελεί μια κρίσιμη ψηφίδα της Ελλάδας που θέλουμε να κτίσουμε. Για ένα κράτος αποκεντρωμένο που υπηρετεί τον πολίτη. Για να συμμετέχει ο πολίτες σε όσα τον αφορούν, για να γίνεται μέρος όχι μόνο της απόφασης αλλά και της εφαρμογής, της δράσης, της κοινής προσπάθειας. Για να παίρνονται οι αποφάσεις στο κοντινότερο δυνατό επίπεδο, από εσάς, και όχι σε κάποια γραφεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από εσάς, μακριά από τα δικά σας προβλήματα. Αυτή την αλλαγή φέρνει ο Καλλικράτης».

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, ποτέ δεν θέλησε να βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση, πάντα ψήφιζε εναντίον κάθε μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Και ποτέ, επί των ημερών της, δεν βελτιώθηκε η Αυτοδιοίκηση. Και συνέχισε: «Ο λόγος είναι απλός. Δεν ήταν μόνο ανικανότητα ή αμέλεια. Ήταν, κυρίως, επιλογή τους. Ποτέ δεν θέλησαν την πραγματική απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελληνικού λαού και των πολιτών. Πάντα ήθελαν, οι πολίτες να είναι εξαρτημένοι από την εκάστοτε εξουσία, που την ήθελαν στα χέρια λίγων και ισχυρών. Ήταν η λογική, που λέει «σου βάζω εμπόδια, κρατάω εξουσίες, δημιουργώ γραφειοκρατία, για να σε υποχρεώσω να αναγκαστείς να μου ζητήσεις βοήθεια, εξυπηρέτηση, χάρη, παρέμβαση, μέσο, ρουσφέτι, διαμεσολάβηση. Αυτή ήταν μέχρι σήμερα η λογική. Πώς να υπάρχει ανάπτυξη με τη λογική αυτή; Πώς να υπάρχει ανάπτυξη, όταν έχουμε εξαρτημένους τους πολίτες, όταν δεν θέλουμε να σκέφτονται ελεύθερα, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να είναι δημιουργικοί; Εμείς σπάμε τα δεσμά. Όμως μια μεταρρύθμιση, δεν ολοκληρώνεται όταν ψηφίζεται ένας νόμος. Ολοκληρώνεται, όταν εφαρμοστεί στην πράξη. Το νόμο τον προωθήσαμε και τον ψηφίσαμε.

Τώρα εσείς έχετε το λόγο. Ο αγώνας τώρα είναι για να πετύχει αυτή η μεγάλη αλλαγή στην πράξη…».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στην Αθήνα λέγοντας: «Καταδικάζουμε απερίφραστα και στεκόμαστε άτεγκτοι, αμείλικτοι απέναντι σε όποιον επιχειρεί, μάταια, να διασαλεύσει με τρομοκρατικές ενέργειες την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Για μας η ασφάλεια του πολίτη είναι δικαίωμα του πολίτη. Η ασφάλεια στη ζωή του, στη δουλειά του, στην καθημερινότητά του. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουμε τη συστηματική, οργανωμένη προσπάθεια, που έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο. Όπλο μας η επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που δημιουργούν βήμα - βήμα, μέρα με τη μέρα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για τον πολίτη. Και ασπίδα μας, η ακλόνητη πεποίθηση όλης της Ελληνικής κοινωνίας, ότι κανένας δεν μπορεί να τρομοκρατήσει την Δημοκρατία μας. Η Δημοκρατία μας δεν τρομοκρατείται. Και όσοι την επιβουλεύονται, θα μας βρουν όλους, μια γροθιά, απέναντί τους…».