Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στη δήλωση Χρυσοχοΐδη «δεν διάβασα το Μνημόνιο» για τους περισσότερους ήταν υπέρ το δέον αυστηρή, έως και υπερβολική. Και αυτό γιατί σε πρώτη ανάγνωση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον μόνο που έβλαψε ήταν ο εαυτός του δηλώνοντας ότι συναίνεσε σε μια κορυφαία επιλογή, χωρίς να γνωρίζει τις παραμέτρους της.
Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης κρατούσε αποστάσεις από την απόφαση προσφυγής τον μηχανισμό στήριξης και από το Μνημόνιο, που θεωρείται (από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης) επιλογή που έφερε τη χώρα και τους πολίτες στη σημερινή κατάσταση. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι ο άνθρωπος (και ο υποψήφιος για τη θέση του νέου προέδρου) που μίλησε με τη σκληρότερη γλώσσα για τον Γ. Παπανδρέου, έφεραν την έκρηξη.

Ο Γιώργος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την προεδρία, αλλά για την υστεροφημία του κόπτεται. Δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί αυτός και ο προ πολλού πολιτικά τελειωμένος Παπακωνσταντίνου το κόστος του Μνημονίου, αφήνοντας όλους τους άλλους στο απυρόβλητο. Και δη όταν ορισμένοι εξ αυτών (όπως ο Χρυσοχοΐδης) του ασκούν σκληρή κριτική.

Σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια, η κοινή γνώμη που καταλογίζει ευθύνες σε όλους, χωρίς διακρίσεις.

Για τον λόγο αυτό- λένε συνεργάτες του, θα επιμείνει στη συλλογική ευθύνη, έστω και αν το μεγαλύτερο μερίδιο αναλογεί στον ίδιο. Θα επιμείνει να θυμίζει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από κοινού και αυτό θα το καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ την προσεχή Πέμπτη. Θα «βοηθήσει» εκτιμάται να καταλαγιάσουν τα πνεύματα. Όσο μπορούν να καταλαγιάσουν.

ΥΓ: Ο Χρυσοχοΐδης , όταν λέει ότι συμφώνησε με το πιστόλι στον κρόταφο, λέει αλήθεια. Οι υπουργοί εκλήθησαν να δώσουν τα σημειώματά τους για το Μνημόνιο στον Παπακωνσταντίνου μέσα σε μιάμιση μέρα! Πιθανότητα άρνησης δεν έπαιζε. Ο Παπανδρέου πανίσχυρος το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως είναι ένα άλλο ρεπορτάζ. Για το εγγύς μέλλον. 


Θέμης Δαγκλής