Το πιο σκληρό της πρόσωπο έδειξε τις προηγούμενες μέρες η τρόικα, που απαιτεί τη λήψη επώδυνων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσουν» το PSI και το νέο δάνειο. Το ασφυκτικό τελεσίγραφο θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στη σύσκε­ψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.   Στη βαριά σκιά του σκληρού πακέτου μέτρων που απαίτησαν χθες οι δανειστές μας θα γίνουν οι επόμενες αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έως και την Τετάρτη.  
 
Το Σάββατο Τόμσεν και Μορς ανυποχώρητοι και επιθετικοί ζήτησαν μείωση του κατωτάτου μισθού από τα 751 ευρώ, κατάργηση 13ου-14ου μισθού ή δραστική περικοπή τους, ψαλίδι σε ΔΕΚΟ -τράπεζες , μείωση των αμοιβών στις κλαδικές συμβάσεις , κατάργηση της 6μηνη ισχύος των συμβάσεων μετά τη χρονική λήξη τους και μείωση επικουρικών 15% .   

Οι αξιωματούχοι της Τρόικας ουσιαστικά αγνόησαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ότι κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι υπερασπίζονται από κοινού κατώτατο μισθό και δώρα και ότι περαιτέρω μείωση μισθών από αυτή που έχει ήδη συντελεστεί θα βαθύνει την ύφεση.  

Μετά από αυτή την δραματική εξέλιξη , σύμφωνα με κύκλους τους υπουργείου Εργασίας, το βάρος για τον χειρισμό της διαπραγμάτευσης πέφτει στο Μέγαρο Μαξίμου.   

Πάντως στη χθεσινή συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Τρόικα να περιμένει την ολοκλήρωση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για να λάβει απάντηση από τον Τόμσεν ότι ως τώρα δεν αποφασίστηκε τίποτα.  

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, στις απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνονται:


- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % τον Ιούνιο με αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2012.    

- Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω καταργήσεων οργανισμών.    

- Eνίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις και μειώσεις μισθών στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ  

- Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης.    

- Αρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.    

- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους.    

- Το άνοιγμα επιπλέον 20 επαγγελμάτων όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ  

Την μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών.   

Την μείωση κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.  

- Κατάργηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλούν σε δόσεις.    

- Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).   

- Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κλπ) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.   

- Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.    

- Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.