"Στο πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε" δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας κομμάτων της Αριστεράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην Αγκυρα.
Η κ. Παπαρήγα συμμετέχει σε ημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που πραγματοποιείται στην τουρκική πρωτεύουσα με τίτλο "Ο σοσιαλισμός θα νικήσει".

"Είναι μια επέτειος μνήμης για το τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα της δολοφονίας στελεχών του, αλλά έχει και το στοιχείο της παρέμβασης στα σημερινά προβλήματα" είπε η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στην εκδήλωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας και την πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η πολιτική συνεργασιών είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Πιο σύνθετη πολιτική είναι αυτή των συνεργασιών. Μπορείς να κάνεις πολιτική συνεργασιών και αυτή να μην ωφελήσει το λαό, ή και συνεργασία που να ωφελήσει".

"Σήμερα θεωρούμε ότι κριτήριο για τη συνεργασία πρέπει να είναι το κοινωνικό επίπεδο και μετά το πολιτικό. Στο κοινωνικό επίπεδο για ΄μας υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Από τη μια πλευρά υπάρχει η σύγχρονη εργατική τάξη και ενδιάμεσα μικροαστικά λαϊκά στρώματα, ένα μέρος αυτών που δέχεται κυριολεκτικά μια πολιτική εξόντωσης.

Μιλάμε δηλαδή για τη συνεργασία της εργατικής τάξης ή για συμμαχία που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου" είπε και τόνισε πως "η συνεργασία για να γίνει πρέπει να προϋπάρξει, δεν μπορεί να είναι εκλογική".

Είπε μάλιστα ότι "η προοπτική πρέπει να επιλυθεί στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας και δεν συμπίπτουμε πουθενά με τα άλλα κόμματα που λέτε αριστερά, ούτε αυτά συμπίπτουν με ΄μας. Ούτε αυτά τα συμφέρει η συνεργασία με το ΚΚΕ ούτε εμάς" και επισήμανε ότι "Η συνεργασία αυτή θα είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του κινήματος", υποστήριξε: "Διαφωνούμε στο τι σημαίνει διέξοδος από την κρίση".

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία να κατανοηθούν τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού»


Στο μεταξύ, η κυρία Παπαρήγα, μιλώντας στην ημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, υποστήριξε ότι "η πολιτική ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ είναι προϋπόθεση για την έκβαση της πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης, για την προοπτική του σοσιαλισμού, για μια ενωμένη σοσιαλιστική Ευρώπη" .

"Αυτή η προοπτική δεν μπορεί να έλθει αυτόματα και συγχρονισμένα σε όλη την Ευρώπη, θα έλθει ως αποτέλεσμα διαδοχικών και συντονισμένων σε κάθε φάση χτυπημάτων σε εθνικό επίπεδο" τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι "ζητούμενο είναι να τεθεί στο επίκεντρο του αγώνα, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κατάκτηση της εργατικής εξουσίας που μπορεί να εκφράσει και τα συμφέροντα των συμμάχων της, όπως αυτοί προσδιορίζονται σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις εξελίξεις στην ταξική διάρθρωση".

Η Παπαρήγα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα λέγοντας ότι "η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, που είναι χώρα συγκριτικά μικρή και παραγωγικά πιο αδύναμη στα πλαίσια της ΕΕ και γι αυτό υπόκειται και στις συνέπειες του μεγαλύτερου ανταγωνισμού είναι η ίδια με την κρίση στην Ιταλία που θεωρείται η τρίτη οικονομία στα πλαίσια της ΕΕ, η ίδια με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, η ίδια με την κρίση που απειλεί τη Γαλλία. Έχει την αιτία ως πηγή, με την κρίση της Αργεντινής, της Ρωσίας, της Ταϊλάνδης,τω τίγρεων της Ανατολικής Ευρώπης".

Τόνισε πως "απορρίψαμε από την πρώτη στιγμή το κάλεσμα για εθνική επιστράτευση για να σώσουμε τάχα όλοι μαζί την Ελλάδα από την κρίση" και είπε πως "έχουμε τρικομματική κυβέρνηση από τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας και ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα, αντικομουνιστικό και ρατσιστικό που είναι ο λαγός του συστήματος,. Με πρωθυπουργό τραπεζίτη, που πριν λίγο καιρό ήταν της ΕΚΤ".

Σύμφωνα με την Παπαρήγα, η κρίση "είναι μια ευκαιρία, μια σοβαρή δυνατότητα να κατανοηθούν τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, η αναρχία της παραγωγής".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ