Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, όπου ουσιαστικά θα υποβληθούν σε «κρας-τεστ» οι κόκκινες γραμμές Σαμαρά, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και υιοθετήθηκαν –οικειοθελώς ή αναγκαστικά- από τον Πρωθυπουργό και τους ομολόγους του Προέδρου της ΝΔ, βρίσκονται πλέον στην Συγγρού.
Στο αρχηγείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διαβάζουν» τη χθεσινή συνάντηση υπό τον κ. Παπαδήμο, ως ξεκαθάρισμα του ρόλου της μεταβατικής κυβέρνησης και, συναφώς, των ορίων εντός των οποίων καλείται να κινηθεί τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του.

Επιπλέον, συνεπικουρούμενοι και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις –αναποτελεσματικότητα πρώτου μνημονίου στην Πορτογαλία, γενική απεργία στο Βέλγιο μετά από μια 20ετία, κλιμακούμενη ύφεση, υποβαθμίσεις οικονομιών ευρωπαϊκών κρατών από τους οίκους αξιολόγησης, σταδιακές εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Γερμανία αλλά και ΗΠΑ- εκτιμούν ότι κάποιες από τις απαιτήσεις που φέρονται να εγείρουν οι Τροϊκανοί, θα ανακληθούν υπό το πολιτικό και κοινωνικό βάρος. Εξέλιξη την οποία, κατ’ εκτίμηση, θα πιστωθεί κυρίως η Συγγρού ως θέτουσα τις «κόκκινες γραμμές».

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του Α. Σαμαρά διαπιστώνει τάσεις προσέγγισης της ΝΔ από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. με τον Γ. Καρατζαφέρη να εμφανίζεται ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις Σαμαρά, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειονότητα.
Εν τούτοις, εξήγηση αναζητείται ως προς τον «χρησμό Καρατζαφέρη» αναφορικά με την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με την οποία όπως δήλωσε ο ίδιος, σκοπεύει να ταυτίσει και την περιτέρω στάση του. Ανώτατες πηγές της Συγγρού σχολίαζαν στο Newpost.gr ότι το θέμα της δανειακής σύμβασης –για την οποία ο κ. Καρατζαφέρης υπεννόησε ότι ίσως να μη συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να κινείται εκτός των ορίων της Συνθήκης της Λισαβόνας- είναι ζήτημα που αφορά στην Κομισιόν.

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν τεθεί ως ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου –η οποία θα συνέλθει σε περίπου τρεις εβδομάδες- ανεξάρτητα από το τι θα αποφανθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα παραμένει εισήγηση γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όχι απόφαση. Και συνεπώς, δε θα μπορεί να εδράζεται σε κάποια υπαρκτή νομική πλατφόρμα και άρα δε θα έχει κάποια δικονομική βάση.

Κατά συνέπεια, η θέση Καρατζαφέρη ερμηνεύεται ως «τακτικιστική κίνηση» η οποία απευθύνεται στο θυμικό των πολιτών, με απώτερο στόχο το εκλογικό όφελος. Υπό αυτό το πρίσμα, πολιτικοδημοσιογραφική αξία έχει και το γεγονός ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες από όλα τα κομματικά επιτελεία, εντός της σύσκεψης, δεν ετέθησαν οι εκλογές και ο χρόνος τους. Η κυρίαρχη ερμηνεία αφορά στο ότι το ζήτημα της προσφυγής στην κάλπη δείχνει ουσιαστικά να έχει κλείσει, με συνέπεια οι κομματικοί μηχανισμοί να αναζητούν πλέον τακτικές ανασύνταξης.

Ως τέτοια ερμηνεύεται και η αποστροφή Καρατζαφέρη κατά τη χθεσινή σύσκεψη όπου, απευθυνόμενος σε Παπανδρέου- Σαμαρά και επ’ αφορμής της κοινοβουλευτικής «Στάσης» την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να τους είπε: «Αν ισχύει η στάνη του Αβέρωφ, πρέπει να ελέγξετε τις στάνες σας. Έρχεται βαρυχειμωνιά, να κοιτάξουμε να προστατεύσουμε τις στάνες μας γιατί κινδυνεύουμε να βρεθούμε χωρίς γάλα». 

Πάνος Ρασσιάς