Τα μέτρα που ζητά η τρόικα (μισθολογικό, συντάξεις, κλπ), τέθηκαν στη σύσκεψη για το Ελληνικό ζήτημα, η οποία ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης επιτρόπου επί του προϋπολογισμού στη χώρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γέργκ Ασμουσεν.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ και διμερείς επαφές με το Φιλανδό και τον Ολλανδό ομόλογούς του.

Συμφωνία για «κούρεμα» και νέα μέτρα έως το τέλος της εβδομάδας ζητούν οι Ευρωπαίοι

Την ανάγκη να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει την απομείωση του χρέους και το νέο δανειακό πρόγραμμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Βαν Ρόμπάι ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κάλεσε παράλληλα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση» της συμφωνίας με τις τράπεζες «και την υιοθέτηση» του νέου προγράμματος για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα «έως το τέλος της εβδομάδας».

Μέρκελ: Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προβούν και στις αντίστοιχες ενέργειες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Όχι» στην επιτροπεία από Σαρκοζί


Κατηγορηματικός όσον αφορά τα περί επιτροπείας της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».

Ο κ. Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι συνεχίζονται «με ικανοποιητικό τρόπο». Ανέφερε επισης ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Συστάσεις από τους εταίρους

Ιδιαιτέρως βαρύ ήταν το κλίμα που διαμορφώθηκε για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται και η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή της.

Η κριτική της Ελλάδας εστιάστηκε στην απουσία αποτελεσμάτων, στην αδυναμία δηλαδή της χώρας να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της, έπειτα από την εφαρμογή δύο Μνημονίων διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με το Bloomberg ασκήθηκε κριτική και για την άρνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να δεχθεί το διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, έγιναν συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ενώ έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με την καγκελλάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια στιγμή, στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής , περιλαμβάνονται στόχοι και μέτρα για να πάρει μπρος η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εξετάσουν παλαιότερο σχέδιο της Κομισιόν για την έκδοση ενός τύπου ευρωομολόγων, τα έσοδα από τα οποία θα χρηματοδοτούν έργα υποδομής τα οποία θα ενισχύσουν την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση και ειδικά την απασχόληση των νέων, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς με μέτρα για την προστασία του copy right, αλλά και την ώθηση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην απασχόληση η Σύνοδος αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση της προσφοράς θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας των νέων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας καθώς και για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.

Συγκεκριμένα, πρέπει να ενταθούν σε εθνικό επίπεδο οι προσπάθειες για την ευκολότερη πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, να ενσωματωθεί η επαγγελματική εκπαίδευση στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

H Eυρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες των κρατών μελών με την ενεργοποίηση ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα των νέων μέσα στην Ευρώπη και αυξάνοντας τις θέσεις στα προγράμματα ανταλλαγής.

«Πράσινο» για τον Μηχανισμό Στήριξης

Τη συνθήκη για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESM) ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε ακόμη ότι 25 από τα 27 μέλη ενέκριναν και θα υπογράψουν τη συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters εκτός της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την 1η Μαρτίου, μένουν η Βρετανία και η Τσεχία.


Πηγή: Protothema.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr/tovima.gr