Με ευρεία συναίνεση επί των άρθρων, αλλά πολύ μικρότερη επί των συνδεδεμένων τροπολογιών, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

  

  Ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης, Γιώργος Κουτρουμάνης, γενόμενος αποδέκτης των ανησυχιών του Σώματος σχετικά με την τύχη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το χαρακτήρισε «καταξιωμένο θεσμό» και δεσμεύτηκε να συνεχιστούν οι δραστηριότητές του. «Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία ως υπουργείο, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν απ’ το ΕΣΠΑ και από κοινοτικούς πόρους - κι αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχιστούν με πόρους εθνικούς και με τους ίδιους εργαζομένους. Θα στηρίξουμε και άλλες δομές που είχαν αφεθεί να καταρρεύσουν την προηγούμενη περίοδο» δεσμεύτηκε ο υφυπουργός. 

    Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, από πλευράς κυβέρνησης και πλειοψηφίας, εκφράστηκε δυσφορία για την καταψήφιση του νομοσχεδίου εκ μέρους της Αριστεράς. Από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, απέδωσε την αύξηση των δαπανών στην υγεία στις καθυστερήσεις αποπληρωμής των χρεών και όχι στην υπερκατανάλωση φαρμάκων, καθώς, όπως σημείωσε, «η αύξηση των δαπανών, είναι τετραπλάσια από την αύξηση της κατανάλωσης. Βεβαίως και πρέπει να γίνει οικονομία στα φάρμακα, αλλά όχι με λογικές οφέλους-κόστους». Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου αξίωσε «δωρεάν φάρμακο σε όλους τους ασφαλισμένους» για να εισπράξει την απάντηση του υφυπουργού, Δ. Κουσελά, ότι «το φάρμακο θα πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό, αλλά αν αφήσουμε όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση τα πράγματα ανεξέλεγκτα, το φάρμακο θα είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς». 

    Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ αντίστοιχη στάση κράτησε και ο ΛΑΟΣ. Διαφορετική υπήρξε η εικόνα ωστόσο, στις τροπολογίες, οι οποίες έδωσαν λαβή στην αντιπολίτευση, για σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, για τις οικονομικές και διαχειριστικές της επιλογές. 

    Με τις τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ενισχύεται η γενική γραμματεία Καταναλωτή με την σύσταση 128 οργανικών θέσεων, παρατείνεται για ενάμισι μήνα (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου), η προθεσμία «επαναπατρισμού» κεφαλαίων από την αλλοδαπή, παρατείνεται μέχρι τα τέλη του έτους η προθεσμία για απόδοση του φόρου για τα κεφάλαια που παραμένουν κατατεθειμένα σε τράπεζες της αλλοδαπής, αντικαθίσταται μέρος των ομολόγων πενταετούς διάρκειας του Δημοσίου, (που είχαν εκδοθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ) με ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας αλλά διάρκειας δέκα ετών - και διευκρινίζεται πως θεωρείται έγκυρη η δήλωση για την μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς την εταιρεία Abu Dabi Mar L.L.C. ή την Prininvest Shipbuilding SARL. Επίσης, γίνεται διευκρίνιση διάταξης του προηγούμενου νομοσχεδίου που αφορούσε την περαίωση. 

    Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βαγιωνάς στην τροπολογία για την στελέχωση της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αξίωσε (και πέτυχε) να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των αποφοίτων ΤΕΙ στην στελέχωσή της, καταγγέλλοντας πως «δεν υπάρχει υπουργείο, ΔΕΚΟ, δημόσιος οργανισμός, όπου να μην τίθεται επικεφαλής κάποιος απόφοιτος Πολυτεχνείου και ΑΕΙ». 

    Ο κος Κακλαμάνης, εξέφρασε και την δυσφορία του για την εξάμηνη παράταση της δυνατότητας επαναπατρισμού κεφαλαίων που είχαν εξαχθεί στην αλλοδαπή, αξιώνοντας ενημέρωση για το «τι είδους και ποια χρήματα ήρθαν». 

    «Τι είμαστε εμείς εδώ; Πλυντήριο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

    Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, έκρινε πως η κυβέρνηση «νομοθετεί άσχημα» και υποστήριξε πως η εκλογολογία από πλευράς Πρωθυπουργού, «οδήγησε αγορές που είχαν αρχίσει να κανονικοποιούνται, ξανά στην ανηφόρα για τη χώρα μας».

    «Εκείνο που ζητήσαμε απ’ τον ελληνικό λαό, ήταν να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος, αλλά ψήφος αυξημένης ευθύνης, που θα δώσει την δυνατότητα στη χώρα μας και την κυβέρνηση, να προχωρήσουμε δυνατά, ώστε οι θυσίες από την επόμενη μέρα να πιάσουν τόπο» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα στηρίξει την κυβέρνηση, ώστε η επιτήρηση να λάβει τέλος στο επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε. 

    Την απόσυρση των τροπολογιών αξίωσε ο Π. Λαφαζάνης, επιτιθέμενος ενάντια στη συμφωνία για την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε άραβες επενδυτές και υποστηρίζοντας πως «για την περαίωση θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Θα κλείσουν κι αυτοί που δεν έχουν