Με... κύριο πιάτο τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στην Μόσχα και... επιδόρπιο τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς περνάει σε λίγη ώρα (2.30 μ.μ.) το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια συνάντηση που, είχε μεν κανονιστεί –σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση, πριν τη μετάβαση του Προέδρου της ΝΔ στην Ρωσία, προσλαμβάνει όμως ξεχωριστή πολιτική σημασία, λόγω της πολιτικής συγκυρίας και των ραγδαίων ξελίξεων, μέσα στις οποίες πραγματοποιείται.
Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζονται σαφώς ενθουσιασμένοι από την εξέλιξη των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ στην Μόσχα, κάνοντας λόγο για σειρά συμφωνιών που δίνουν στην Ελλαδα προοπτικές που υπερβαίνουν ακόμη και τις προσδοκίες των αισιοδοξότερων επιτελών της Συγγρού, οι οποίοι είχαν ταχθεί εξ’ αρχής υπέρ της επίσκεψης.

Σημειώνεται παρενθετικά ότι μεταξύ των συνεργατών του κ. Σαμαρά διατυπώθηκαν διαφοροποιήσεις αναφορικά με τη στρατηγική διάσταση της συνάντησης του Προέδρου της ΝΔ με τον Βλ. Πούτιν, κυρίως λόγω των προβλημάτων που ανάλογες κινήσεις φάνηκε ότι τελικώς προκάλεσαν στην κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν αποκλείστηκε μάλιστα το ενδεχόμενο, η αιφνίδια έγερση του θέματος του Ευφραίμ, να αποτέλεσε απόπειρα έμμεσης πίεσης προς την αναβολή μιας επίσκεψης η οποία, παρ’ ότι προγραμματιζόνταν για αρκετούς μήνες πριν, τελικά φαίνεται να αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το τι διημήφθη πίσω από κλειστές θύρες ανάμεσα στους Σαμαρά και Πούτιν, αλλά και κατά τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ με σειρά Ρώσων αξιωματούχων και προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Μόσχας, αναμένεται να συζητήσει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Παπούλια. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς εκτιμάται ότι θα μεταφέρει κατ’ αρχάς μια προσπάθεια που καταβάλλεται για στροφή των ελληνορωσικών σχέσεων προς το θετικότερο.
Σχέσεις οι οποίες, εντελώς αναίτια και χωρίς το παραμικρό όφελος για την Ελλάδα, έφτασαν στο ναδίρ, την τελευταία διετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνες του Πόντου περιέγραφαν στους στενούς συνεργάτες του Α. Σαμαρά οι οποίοι τον συνόδευαν στην Μόσχα, ότι οι σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδας δεν υπήρξαν τόσο κάκες ούτε κατά την εποχή της εξόδου στην Κριμαία.

Οι κακές ελληνορωσικές σχέσεις μάλιστα διαμορφώθηκαν σε μια εποχή κατά την οποία οι σχέσεις της Μόσχας με το Βερολίνο και το Παρίσι βελτιώθηκαν αισθητά. Την ίδια ώρα η Αθήνα επέμεινε σε πλήρη αμερικανική στροφή, αδιαφορώντας πλήρως για εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και του γεωστρατηγικού της ρόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει μεταξύ άλλων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ξεμπλοκάρισμα των δύο αγωγών. Του Μπουργκάς, που είναι και ζήτημα της βουλγαρικής στάσης και, κυρίως, του Southstream, ο οποίος φαίνεται ότι θα προχωρήσει, αν όχι με τις ευλογίες, πάντως με την ανοχή των Αμερικάνων.

Αυτό είναι το πρώτο από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που συζητήθηκαν ανάμεσα στον κ. Σαμαρά, τον κ. Πούτιν και ομάδας αξιωματούχων της Μόσχας. Ειδικά για τα ενεργειακά πάντως, σημειώνεται ότι δεδομένων των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν από το Κρεμλίνο ως τον Δεκέμβρη, η Αθήνα προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να έχει το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο, νέα κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιείχε ακόμη θέματα για τα οποία στην Συγγρού τηρούν σιγήν ιχθύος. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Newpost.gr, μεταξύ των συμφωνιών ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, υπάρχει και αυτή των εξαγωγών οπωροκηπευτικών και της συμβολαϊκής γεωργίας, που θα σημάνει την έναρξη της νέας εποχής για τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από την Συγγρού, ο Α. Σαμαράς μετέβη στην Μόσχα με πλήρη ατζέντα για ελληνορωσικές συνεργασίες- αλυσίδες και όχι με τη λογική της διερεύνησης των προθέσεων από πλευράς του Κρεμλίνου για τα πεδία πάνω στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει δυνάμει διμερής συνεργασία. Τις συνομιλίες τέλος, φαίνεται ότι δεν απασχόλησαν τα εξοπλιστικά αν και είναι προφανές ότι σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο θα μπορούσε να εξεταστεί η πιθανότητα συμπαραγωγής.  

Πάνος Ρασσιάς