current views are: 1

31 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση13:34

Επαφές Δήμα στο Βελιγράδι

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας κυριάρχησε στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς.

Δημοσίευση 13:34’
αρθρο-newpost

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας κυριάρχησε στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας κυριάρχησε στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη σερβική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην άτυπη υπουργική σύνοδο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη.

Η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών επικεντρώθηκε κυρίως στην προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα εξεταστεί το αίτημα της Σερβίας για απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. 

Ο κ. Δήμας επανέλαβε ότι η Σερβία θα έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη χωρίς τη Σερβία θα είναι ελλιπής».

Από την πλευρά του, ο κ. Γέρεμιτς ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό για τις εξελίξεις του διαλόγου του Βελιγραδίου με την Πρίστινα και κυρίως για τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου στους περιφερειακούς θεσμούς.

Ο Σέρβος υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί λύση που να παραβλέπει το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι μόνο σε αυτό το πλαίσιο θα αποδεχθεί το Βελιγράδι εκπροσώπηση του Κοσόβου στους περιφερειακούς θεσμούς.

Νωρίτερα, ο κ. Δήμας επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, όπου είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο. 

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την υποστήριξη που παρείχαν οι Έλληνες στον σερβικό λαό τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’90. 

«Κανένας λαός δεν κατανόησε τις δυσκολίες των Σέρβων όσο οι Έλληνες» ανέφερε ο κ. Ειρηναίος.

Ο κ. Δήμας ενημέρωσε τον Πατριάρχη Σερβίας για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και η χώρα θα εισέλθει σύντομα σε περίοδο ανάπτυξης».

Ερωτηθείς από τον κ. Ειρηναίο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι «υπάρχει μια αδιαλλαξία από την πλευρά της ηγεσίας των Σκοπίων, που χρησιμοποιείται για εσωτερικούς λόγους, για να διατηρείται στην εξουσία».

«Η Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Δήμας «επιθυμεί να λυθεί το πρόβλημα, να βρεθεί με κοινή συναίνεση λύση στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ και να αποκατασταθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο Σέρβος Πατριάρχης παρατήρησε από την πλευρά του ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και το εκκλησιαστικό πρόβλημα με τη Σερβία.

«Ζητούν αυτοκέφαλο, όχι για θρησκευτικούς λόγους» είπε ο κ. Ειρηναίος.

Ο κ. Δήμας επισκέφθηκε τον Πύργο Νέμποϊσα, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και ξεναγήθηκε στο μουσείο που λειτουργεί στον χώρο και είναι αφιερωμένο στον Έλληνα επαναστάτη και τους αγώνες των βαλκανικών λαών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Ο Έλληνας υπουργός είχε ακόμη γεύμα με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ


σχετικα αρθρα