Στο χείλοςτου γκρεμού βρίσκεται η κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει την επίμαχη ρύθμιση για τις αποφυλακίσεις.   
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε τριμερή συνάντηση προ μηνός –παρουσία των κ.κ. Παπαϊωάννου, Τζαβάρα και Πλεύρη- ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνηγορήσει υπέρ των απόψεων ΝΔ και ΛΑΟΣ αναφορικά με τις ενστάσεις που εγείρονταν, σημειώνοντας την πρόθεσή του να επανεξετάσει ένα προς ένα τα σημεία διαφωνίας. Αν αυτού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να παρεκκλίνει κατά κεραία από την «ατζέντα ΠΑΣΟΚ», ως προς την οποία καταγράφεται σειρά διαφωνιών σε τακτική βάση, έφερε αυτούσιο το ν/σ στην Βουλή. 

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αυτονόητη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., οι οποίοι απεχώρησαν από την ψηφοφορία, αφήνοντας τον κ. Παπαιωάννου επί ξύλου κρεμάμοενο, να προσπαθεί να προσαρμόσει τις διατυπώσεις του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε και να αποσύρει το ν/σ του και να φανει ότι το διατηρεί ως έχει. 

Ωστόσο, πέραν της αγωνιώδους προσπάθειας του κ. Παπαϊωάννου να πείσει ότι δε δοκιμάζει τη συνοχή της κυβέρνησης –παρά τη βλακώδη επιμονή του ενάντια στη δεδηλωμένη διαφοροποίηση των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων- η εξέιξη αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του τρίτου κυβερνητικού εταίρου. 

Στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης  με τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη του κόμματός του, αποφασίστηκε ότι τελικά δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά αυτό θα γίνει εάν και εφόσον έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.    

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ., μόνο ως ψύχραιμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με τον πρόεδρο του κόμματος, στο άκουσμα των εξελίξεων στο εσωτερικό το κοινοβουλίου, να τον έχει οδηγήσει στο να βγει από τα ρούχα του! 

Στην άλλη όχθη, στην ΝΔ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με νηφαλιότητα, αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια που επιχειρείται από πλευράς των υπουργών του ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσουν τις όποιες αποφάσεις –όσο πολιτικά και κοινωνικά αντιφατικές και αν δείχνουν- προς ίδιος πολιτικό όφελος, εν όψει της εσωκομματικής διαμάχης στο «πράσινο» πολιτικό στρατόπεδο. 

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς της Συγρού επισημαίνεται η ανάγκη να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου το έργο το οποίο της έχει ανατεθεί, περιοριζόμενη παράλληλα ως προς τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται υπουργοί ακολουθώντας την κυβερνητική ατζέντα ΠΑΣΟΚ, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην κάλπη αναδεικνύοντας δημοκατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει το κόστος των αποφάσεων του αύριο. 

Σημειώνεται ότ η ρήξη αποφεύχθηκε προσωρινά καθώς την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά το οποίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αλλά και το ΚΚΕ το οποίο μάλιστα έχει αρχίσει και πανελλαδική καμπάνια για τη μη ψήφισ'η του.

Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ αποφασίστηκε σε σύσκεψη του κόμματος