Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και το «τελεσίγραφο» των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα να κλείσει το νέο μνημόνιο και το PSI σε πέντε ημέρες (μέχρι την Κυριακή), προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, η οικονομική και η πολιτική ατζέντα άλλαξε και οι εξελίξεις επιταχύνονται.  
Στο οικονομικό πεδίο, οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο μπήκαν στην τελική ευθεία. Χθές το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατέβηκε από την πρώτη στην πέμπτη θέση της ατζέντας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα δίνει πλέον απόλυτη προτεραιότητα σε τέσσερα πιό σοβαρά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες "αποδοχής" στην ελληνική πλευρά.

Τα ζητήματα αυτά τα εξής:  

1.Οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.


2.Την υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τον λεγόμενο «παραδημόσιο τομέα»
δηλαδή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς).

3.Την μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.


4.Την ανάληψη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.


5. Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
θα αποδεχθούν την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά ζητούν την κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχυροποιούν τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας.    

Στο πολιτικό πεδίο, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων και του τελικού εκβιασμού των δανειστών που συμπυκνώνεται στη φράση "take it or leave it" για το νέο μνημόνιο που θα καθορίσει την οικονομική πολιτική ως το 2015 και είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση του PSI, τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι όλο αυτό το πακέτο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο ως τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και θα κληθούν να το ψηφίσουν ή όχι.

Εφ΄ όσον το νέο μνημόνιο υπερψηφιστεί θα ανακοινωθεί η τελική πρόταση για το PSI και σε λίγες ημέρες η ανταλλαγή ομολόγων με νέα και ρευστό θα ολοκληρωθεί με τη βοήθεια των ευρωπαίων.

Αν το νέο μνημόνιο καταψηφιστεί "λεφτά δεν υπάρχουν", η κυβέρνηση Παπαδήμου χάνει τη δεδηλωμένη και ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία την προκήρυξη εκλογών εντός 20 ημερών.

Η χώρα δύσκολα θα βρεί τα χρήματα προκειμένου να εξοφλήσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και τότε θα κυρηχθεί σε χρεοκοπία.  

Και με το «ναί» και πολύ περισσότερο με το "όχι" κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι πλέον άλλος χρόνος δεν υπάρχει.

Εκτιμούν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές κι επίσης προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός ίσως αναγκαστεί
να προχωρήσει σε ανασχηματισμό καθώς σ΄αυτή τη διαδικασία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα θελήσει να έχει τον ελάχιστο χρόνο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα διαδοχής στο ΠαΣοΚ και να προετοιμαστεί για τις εκλογές και αφ΄ετέρου ο ΛΑΟΣ του κ. Σπύρου Καρατζαφέρη θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τα μέτρα "εξαθλίωσης" - όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε - που φέρνει το νέο μνημόνιο.  

Και οι δύο πλευράς μάλιστα εκφράζονται - τουλάχιστον - άκομψα για το ρόλο και το έργο του κ. Παπαδήμου.


Mε πληροφορίες από το tovima.gr


Σχετικά Θέματα:

 

Δημοσκόπηση ALCO: Τέταρτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας!