«Αυτό το καταπονημένο και καταπτοημένο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανό, καταρχήν και μετά να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων», εκτίμησε ο Νίκος Σαλαγιάννης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».  «Καταρχήν ας συνειδητοποιήσουμε, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, τη σημασία της συμφωνίας Βενιζέλου-Λοβέρδου. Είναι ένα πρώτο ζήτημα. Για να δούμε μετά τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα. Υπάρχει μια διαδικασία θεσμοθετημένη ήδη, αποφασισμένη και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.   

Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική κίνηση πολύ μεγάλης πολιτικής ευθύνης. Και πρέπει να το πω και για τον Ανδρέα Λοβέρδο που έκανε ένα βήμα πίσω.   

Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια για να ενοποιηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, να συσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ, το καταπονημένο και καταπτοημένο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί όμως και τον πυρήνα της σημερινής κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση και για την εσωτερική του σταθεροποίηση, αλλά και για τη σταθεροποίηση της ίδιας της κυβέρνησης στη φάση που παίζει η χώρα το τελευταίο της χαρτί για τη χρεοκοπία».  

Για τον τρόπο εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαλαγιάννης είπε: «Υπάρχει μια δρομολογημένη,  θεσμοθετημένη διαδικασία που ακολουθείται. Επειδή είναι και μια περίοδος πολιτικά εξαιρετικά κρίσιμη, αν υπάρξει μια άλλη πειστική πρόταση, κάτι άλλο που διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ και θα το έβγαζε καλύτερο σ' ένα πιο φωτεινό μονοπάτι, ας το δούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό – εκλογή από τη  βάση – που έχουμε αποφασίσει».  

Ενώ, για την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για εκλογή αρχηγού από την ΚΟ, θεωρεί πως «Ο κ. Σκανδαλίδης έχει μια άποψη που εγώ τη συμμερίζομαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι το ζητούμενο αύριο. Δεν σημαίνει ότι η πρόταση θα μπει στο τραπέζι. Υπάρχουν νέα δεδομένα, σήμερα, πρέπει να το επαναλάβω αυτό, στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ κι, επομένως, αυτά θα συνεκτιμηθούν νομίζω σε μια προσπάθεια να πάμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα».   

Στη συνέχεια αναεφέρθηκε και στην αλλαγή του χρόνου εκλογής. «Έτσι κι αλλιώς εγώ ήμουν της άποψης ότι τα πράγματα αυτά δεν μπορούν να παραμένουν και να σέρνονται. Γιατί σερνόμενα τα πράγματα βυθίζεται το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα δυσκολεύουμε και την κυβέρνηση».  

Όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων, ο κ. Σαλαγιάννης τόνισε πως «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Αν εκτιμήσουμε ότι τα μέτρα που μας προτείνονται αντί να στηρίξουν την έξοδο της χώρας από το λούκι που μπήκε, την ωθούν βαθύτερα κι άρα αντί να πάμε σε μια έξοδο θα οδηγηθούμε σε χειρότερα αδιέξοδα, τότε αυτά τα μέτρα δεν τα περνάμε από τη Βουλή.  

Επομένως, είμαστε εδώ για να δούμε τις επόμενες ημέρες ποιό είναι το συνολικό πακέτο, πως αυτό δικαιολογείται, με ποια επιχειρήματα που οδηγεί κι αυτό πρέπει να το έχει υπόψη της και η κυβέρνηση και οι υπουργοί που διαπραγματεύονται. Δεν μπορώ να μπω ,λοιπόν εύκολα  σε μια λογική του τι θα κάνουμε. Όμως μείωση μισθών κατάργηση 13ου και 14ου  μισθού κι όλα αυτά τα πράγματα που έρχονται, αν έρθουν, δεν περνάνε από την ελληνική Βουλή».  

Και  τέλος, μίλησε για τις μειώσεις μισθών. «Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μου φέρουν και να ψηφίσω κατάργηση 13ου και 14ου μισθού που δεν τα ψηφίζω ή οτιδήποτε άλλο που αφορά παρόμοιες οριζόντιες περικοπές.  

Θα δω τι θα μου προτείνουν. Αν δω ότι αυτοί οι 150 χιλιάδες υπάλληλοι μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις τον επόμενο χρόνο κι επομένως μια ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης με ανακατανομή του προσωπικού πιο δημιουργικά και πιο ορθολογικά, γιατί να πάμε σε απολύσεις;»