Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για νέα επώδυνα μέτρα ώστε να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, οι διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσει» το ύψος και το επιτόκιο του ελληνικού PSI κορυφώνονται και οι πολιτικοί αρχηγοί- οι οποίοι αναμένεται να καθίσουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο την Παρασκευή στο ίδιο τραπέζι- καλούνται να πάρουν ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση του PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα έχει εξαντληθεί. Μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχει επέλθει η συμφωνία με την τρόικα. Την ερχόμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας αυτής στη Βουλή, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει η διαπραγμάτευση μόνο με τη δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων και πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα προκειμένου να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. 

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν συνεχείς αναταραχές κυρίως επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων που καταθέτουν στη Βουλή οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και κατά των οποίων τάσσονται τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο δεύτερος μάλιστα διεμήνυσε την Τετάρτη πως προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά.

Στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθούν ευθέως στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα και το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι τελικώς η πίεση των δανειστών μας για την παροχή πολιτικών δεσμεύσεων και ποιες είναι οι αντοχές των κομμάτων. 

Την ίδια ώρα, εντείνονται διαρκώς οι ασφυκτικές πίεσεις της τρόικας για νέα μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ ώστε να υπογραφεί η νέα δανειοδότηση της χώρας.

Οι δανειστές απαιτούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κατώτατου μισθού, την αποχώρηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης οργανισμών, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων καθώς και δραματικές αλλαγές στη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους θα λαμβάνει άμεσα έκτακτα μέτρα περικοπών ή αύξησης εσόδων από το «μενού» το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτικό είναι το μέτρο του αυτόματου κλεισίματος υπηρεσιών ή φορέων του δημοσίου και η απόλυση των υπαλλήλων, η άμεση περικοπή επιδομάτων προς ασφαλισμένους, ακόμη και η αύξηση των νοσηλείων ή συμμετοχής στα φάρμακα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα,  η συμβιβαστική λύση για την αυστηρή επιτήρηση της χώρας στην οποία κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα προβλέπει τη μετεξέλιξη της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης σε «επιτροπή εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής στήριξης» δηλαδή του μνημονίου.