Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλωνει «Έλεος με όσους απαξιώνουν την κρίση του ελληνικού λαού» και να επισημαίνει ότι «προβάλλω και υπεραμύνομαι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτό έκανα στην Κόστα Ρίκα, στις Βρυξέλλες και το Ισραήλ».  Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου διήρκησε μία ώρα περίπου και είχε σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά, σαν να απευθυνόταν από... μπαλκόνι σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος και όχι στους βουλευτές της παράταξης του. Ο κ. Παπανδρέου αφού ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε χαρακτήρισε τους Έλληνες διεφθαρμένους δηλώνοντας ότι «Η διαφθορά δεν είναι στο στο DNA των Ελλήνων» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θα πρέπει να είστε περήφανοι που φέραμε την Ελλάδα μέχρι εδώ...». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και αναγνώρισε την «αλλήλεγγύη των λαών της Ευρώπης» στράφηκε εναντίον της πρότασης του Βερολίνου για Επιτροπεία καθώς όπως εξήγησε αποτελεί «γελοιότητες και προσβολή της Ελλάδας». 

Θερμό χεικρότημα για τις κοινές μετοχές και επίθεση στα Media 

Αναφερόμενος στο PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε ότι οι μετοχές που θα πάρει το κράτος θα είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου και όχι προνομοιούχες, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υποβάλλονται σε θυσίες οι πολίτες και οι Τράπεζες να μην είναι σε θέση να συμβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση- και στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε. 

«Προσωπικές διαφορές δεν έχουμε με κανέναν, αλλά δε σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν. Εγώ μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ και ούτε θα γίνω, ό,τι και να μου κοστίσει.  Μετάνιωσα που δεν προχωρήσαμε εξ αρχής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε θυσίες από το λαό και οι τράπεζες να μην μπορούν να αναδιοργανωθούν, τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε με επίθεση στα media τα οποία κατηγόρησε ότι αντιπολιτεύονται τον ίδιο και την παράταξή του με «φανατισμό και πάθος» κάνοντας κακό στην πατρίδα.
«Βλέπετε τον πόλεμο που κάνουνε!» και συνέχισε «Εμείς είπαμε ότι κάθε καναλάρχης πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε Έλληνας επιχειρηματίας». 

«Ας μη χαθούμε στα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων»

Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ο λαός ξέρει πως αυτή η συνεδρίαση και οι αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις επομενες ημέρες είναι καθοριστικής και ιστορικής σημασίας. Καθοριστικής για το εάν θα ξεπεράσουμε τον κάβο και θα μπούμε σε ένα συντεταγμένο δρόμο όσο δύσκολος κι αν είναι αλλά ασφαλής, ή θα βολοδέρνουμε με τους φόβους και τη στάση των σπεκουλαδόρων των αγορών» . 

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανη για το βάρος που σηκώσε και που δεν της αναλογουσε», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου. Η ενότητά μας είναι αδήρητη ανάγκη, τόνισε αναφερόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και συνέχισε αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων  «Ας μη χαθούμε στα μικρά, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις χάνοντας το μεγάλο που είναι η μάχη να σώσουμε τη χώρα. Βάζουμε πρώτα την πατρίδα και μετά τις δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες». 

«Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο. Είναι το δικό μας καθήκον. Είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών για τη χώρα» ανέφερε. «Περάσαμε δύσκολες στιγμές, διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά. Το βλέπουν και τα κόμματα που τώρα είναι στην κυβέρνηση». 

Επίθεση σε ΝΔ και Αριστερά

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησής του  κατηγόρησε τη Δεξία για «απλουστευτική πολιτική» αλλά και την Αριστερά η οποία όπως είπε «βρίσκει άλλοθι βρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα αντί να βρίσκει λύσεις». 


«Θα πρέπει να μας ευγνωμονούν οι της ΝΔ γιατί σώζοντας τη χώρα έτυχε να σωθούν κι αυτοί από τον πολιτικό αφανισμό», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ρουσφέτια και μόνο ρουσφέτια». 

«Υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη αλλά εμείς κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα της οικονομίας» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε άπλετο φως στην υπόθεση και είπε ότι μετα την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή «εμείς οι ίδιοι θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή αλλα από την υπάρχουσα Βουλή και όχι από την επόμενη όπως ζήτησε η Νέα Δημόκρατία». 

Προλογίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Εξαρχος, είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να πουν "οχι" σε μέτρα που θα βαθαίνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη περί επιτροπείας γιατί, όπως είπε, προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια.

«Ναι» στην παράταση του βίου της κυβέρνησης

Υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου τάχθηκε ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Η ΝΔ ελπίζει σε μια νίκη που θα είναι πύρρειος και δεν ξέρω αν θα την έχει αυτή τη νίκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Συμπλήρωσε επίσης ότι «καλό θα ήταν για δυο ακόμα χρόνια η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορέσει να προχωρήσει».

Απαντώντας στις προτάσεις για επίσπευση των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις και πρέπει να τις τηρήσουμε».
.


Σχετικά Θέματα: