Κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα θα στείλουν την Παρασκευή το πρωί οι κοινωνικοί εταίροι στην οποία θα καλούνται να κάνουν σεβαστές τις αποφάσεις τους για διατήρηση του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου και για διατήρηση της μετενέργειας των συμβάσεων. 

Οι κοινωνικοί εταίροι ολοκλήρωσαν τη συνάντηση για τα μισθολογικά, στην οποία τους είχε καλέσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Οι εργοδοτικοί φορείς ζήτησαν να «παγώσουν» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μην ισχύσει η αύξηση 2,6% από 1.7.2012 που περιλαμβάνεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην ισχύσουν οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι αυξήσεις τριετιών και πολυετιών. Στο σημείο αυτό διαφώνησε η ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε να τηρηθούν όλα όσα περιέχονται στην σύμβαση. Ταυτοχρόνως, απορρίφθηκε η «συμβιβαστική πρόταση» των εμπόρων (ΕΣΕΕ) να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους η σύμβαση και ακολούθως να «παγώσουν» οι αμοιβές για το 2013 και 2014. Η ΓΣΕΕ δεν ήθελε να δεσμευτεί από τώρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ΣΕΒ επέμενε να μην δοθεί η αύξηση 2,6% του επομένου Ιουλίου.

Ως εκ τούτο, στην ίδια επιστολή θα καταγράφεται η διαφωνία των εταίρων για το σημείο αυτό.

Η κυβέρνηση θα καλείται επίσης να συμμετάσχει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ανταγωνιστικότητας και να νομοθετήσει για τη φορολογία, τη γραφειοκρατία και το μη μισθολογικό κόστος. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας. «Για να αποτρέψουμε μία νομοθεσία για εμάς, χωρίς εμάς».

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε ως «άγονη και αποπροσανατολιστική»την κριτική που εκφράζεται κατά της τρόικας για τις σκληρές θέσεις της. «Μας παρέχουν τα δανεικά, που χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και φροντίζουν τα συμφέροντά τους», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατήγγειλε το «πολιτικό σύστημα», το οποίο «δεν έκανε καλά τη δουλειά του» με αποτέλεσμα «να αντιμετωπίζουμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις, ή μειώσεις μισθών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος σημείωσε οι κοινωνικοί εταίροι διατύπωσαν ένα «κοινό συμπέρασμα με τις θέσεις τους» και προειδοποίησε «το πολιτικό σύστημα να μην υποχωρήσει ατάκτως στις απαιτήσεις της τρόικας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος τόνισε προς τη κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν «τους ίδιους να αποφασίζουν στην ιδιωτική οικονομία», να σεβαστούν τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και «να μην τα κάνουν θάλασσα όπως τα έκαναν στο δημόσιο τομέα».

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) κ. Β. Κορκίδης υπογράμμισε ότι «με τις θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή, δίνονται τα όπλα στην κυβέρνηση και τα κόμματα προκειμένου να διαπραγματευθούν με την τρόικα».


Πηγή: Σκάι - To Βημα
TAGS