Κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τα μεσάνυχτα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για σοβαρά εργασιακά ζητήματα και τις επικουρικές συντάξεις. Όπως έχει καταστήσει σαφές η τρόικα η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για το νέο δάνειο και κατ' επέκταση για το «κλείσιμο» του PSI.

Με τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά στενά, αφού στόχος είναι το βράδυ της Κυριακής να είναι σχεδόν όλα έτοιμα, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού.

Στη φαρέτρα τους προστέθηκε το απόγευμα η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη αναμένεται σκληρή, αφού η τρόικα εμφανίζεται μέχρι τώρα αμετακίνητη στις απαιτήσεις της για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με το όπλο να σημαδεύει κυρίως στον κατώτερο μισθό, για ανατροπές στο πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις πχ κατάργηση μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης μετά τη λήξη της για έξι μήνες) για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς σε ΔΕΚΟ, για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και για περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Πάντως εάν υπάρξει συμφωνία στη συγκεκριμένη συνάντηση, αυτή θα τεθεί υπόψη και της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να δεσμευτούν και τα κόμματα έναντι της τρόικας.

Πηγή: in.gr