Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αφενός για την οριστικοποίηση του PSI αφετέρου για τα νέα επώδυνα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ώστε να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Τέσσερις ολόκληρες ώρες, διήρκησε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία ξεκίνησε περί τις 8:00 η ώρα το βράδυ της Πέμπτης.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τρόικα δεν φαίνεται να υποχωρεί στις απαιτήσεις της ενώ για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. 

Συγκεκριμένα, βάσει του «προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος» των δανειστών που έχει διαρρεύσει, μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί: 

* Το προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI
* Κείμενο συμφωνίας με την τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις
* Την έκθεση της τρόικας
* Τις γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων
* Το πακέτο των εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες από τα συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη  

Την Τρίτη, η Κομισιόν θα συναποφασίσει μαζί με την ΕΚΤ τους βασικούς όρους της συμμετοχής του EFSF. Παράλληλα, μέχρι την Τετάρτη τα κράτη μέλη θα έχουν εγκρίνει τις διαδικασίες για αύξηση των εγγυήσεων στον EFSF και των σχετικών με το PSI. 

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν την οριστική έγκριση στο PSI ενώ η ελληνική Βουλή υιοθετεί τις ρήτρες συλλογικές δράσεις. 


Πηγή: Newpost.gr/tovima.gr


Σχετικά Θέματα:

Κοινωνικοί εταίροι προς κυβέρνηση Παπαδήμου: Κάτω τα χέρια από 13ο, 14ο και κατώτατο μισθό