Να μην κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους πριν να γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ. 
Όπως είπε, ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ότι θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή, «δεν είναι μόνο νομοθετική εξουσία, αλλά εκπροσωπεί τους πολίτες».   

Τόνισε ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η συνολική επίπτωση των μέτρων είναι τεράστια και ότι τα πρόσθετα μέτρα δε θα είναι αποτελεσματικά γιατί θα εμβαθύνουν την ύφεση. Η βουλευτής ζήτησε πριν να πάνε τα μέτρα στη Βουλή προς ψήφιση, οι βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν τι μέτρα θα είναι αυτά.   

«Πρέπει η Βουλή να συζητήσει για τα μέτρα, πριν από τη δέσμευση» επανέλαβε.   

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι το πως θα ενταχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα επανεκκίνηση της οικονομίας.   

Η κα Κατσέλη, αναφερόμενη στις πιέσεις της τρόικας στα εργασιακά, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος η τρόικα να θεσμοθετεί μέτρα στον ιδιωτικό τομέα και οι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Πάντως, εκτίμησε ότι ο 13ος και 14ος μισθός και ο κατώτατος μισθός δεν θα πάνε στη Βουλή.   

Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι θετική στην υποψηφιότητά της, αλλά δεν θα πάει μόνοι της αλλά «συντεταγμένα με μία κοινή υποψηφιότητα όσοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε την ίδια αντίληψη» και σημείωσε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη πολλών στελεχών.   

Αναφερόμενη στη διετία διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, είπε ότι έγιναν πολλά πράγματα, τα οποία δεν προβλήθηκαν λόγω της κρίσης και «πολλά που δεν μπορούσες να κάνεις δύο χρόνια πριν, τώρα μπορείς να αρχίσεις να τα κάνεις, όπως πχ καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».   

Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι το 2010 δεν υπήρχε άλλο περιθώριο εκτός από τα οριζόντια μέτρα και παραδέχτηκε ότι το 2011 υπήρξαν καθυστερήσεις κυρώς αναφορικά με την αναδιοργάνωση του δημοσίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθυστερήσεις που δεν οφείλονταν μόνο στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.   

Για το 2012 είπε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, τονίζοντας ωστόσο ότι τα οριζόντια μέτρα έχουν εξαντλήσει την απόδοση τους.   

Τέλος, η πρώην υπουργός σημείωσε ότι το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαχειρίσθηκε μία μεγάλη κρίση και «όχι μόνο δεν βουλιάξαμε, αλλά κρατήσαμε τη χώρα όρθια».


Πηγή: ΣΚΑΙ