«Ο κώδικας ναρκωτικών είναι κόκκινο πανί. Στην πραγματικότητα είναι ένα ερασιτεχνικό κι άθλιο σύστημα  αποποινικοποίησης κι ελάττωσης ποινών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στον «ΒΗΜΑ 99,5». «Διότι και την αποποινικοποίηση, αν θέλετε σε μια σοβαρή διάσταση, θα μπορούσε κανείς πανευρωπαϊκά όμως, όχι μόνο ελληνικά, να τη συζητήσει. Αλλά όχι αυτά τα πράγματα που επιχειρεί να περάσει ο υπουργός σε μια τέτοια εποχή.

Η Νέα Δημοκρατία σ' αυτή τη φάση μάλιστα είναι κάθετα αντίθετη σ' αυτό το νομοσχέδιο. Η αποποινικοποίηση ξέρετε τι σημαίνει. Ο απλός χρήστης δεν πηγαίνει  στη φυλακή. Σας διαβεβαιώ  γι' αυτό  επαγγελματικά,  καίτοι εγώ δεν κάνω ποινικό στη ζωή μου, ως επαγγελματίας δικηγόρος μιλάω, αλλά  αυτό είναι αυτό που συμβαίνει. Θα σας το πει ο οποιοσδήποτε ποινικολόγος. Ο χρήστης δεν πηγαίνει φυλακή ακόμα και τώρα το σύστημα τον αντιμετωπίζει μ' ένα τρόπο...

Tο ερώτημα που τίθεται είναι, μ' αυτό το νομοθέτημα, όσον αφορά τοn χρήστη. Η χρήση έχει κοινωνική απαξία ή δεν έχει. Εάν, λοιπόν, άρουμε και την κοινωνική απαξία εκεί θα υπάρξει ένα ζήτημα. Εδώ είναι ένα θέμα συμβολισμού και κοινωνικής επιλογής. 
 Αλλά το νομοθέτημα αυτό και με κάθε σεβασμό στην άποψή σας εάν είναι αντίθετη που νομίζω ότι δεν είναι στο τέλος κάνει και κάτι ακόμα χειρότερο. Χαμηλώνει τις ποινές των εμπόρων. Δηλαδή τα ισόβια μετατρέπονται κι εκεί σε δέκα χρόνια. Και χωρίς μάλιστα αλλαγή του ποινικού δικαίου σε ειδικά άρθρα όπως το 105 κλπ που επιτρέπουν σταθερά αποφυλακίσεις στο ένα τρίτο».
 
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τις ποινές των καταδικασθέντων, είπε: «Πρόκειται για ένα πολύ κακό νομοθέτημα, το οποίο είχε μια διάταξη τα ήδη κακά του παρελθόντος , όχι απλώς τα αναπαρήγαγε, αυτό θα ήταν στα όρια τα ανεκτά ,γιατί η ελληνική έννομη τάξη μπροστά στην αδυναμία του σωφρονιστικού συστήματος να φιλοξενήσει όλους τους καταδικασθέντες, από καιρού εις καιρόν, αναγκάζεται για τις ποινές, μέχρι τα πέντε χρόνια, να περνάει μια ευεργετική διάταξη και να χαρίζει  ένα μέρος της. 

Αυτό που  ήταν η ειδοποιός διαφορά και προκάλεσε την κάθετη αντίδραση και τη δική μας, τη δική μου προσωπικά και άλλων κομμάτων ήταν ότι το πράγμα έφτασε στη δεκαετία.

Εγώ ο ίδιος είχα παρακαλέσει τον υπουργό στην Επιτροπή -και με πολύ χαμηλούς τόνους - να μην φέρει αυτό το νομοθέτημα, στη Βουλή, διότι δεν είναι δυνατόν η έννομη τάξη να το δεχτεί. Δεν είναι κομματικό το θέμα είναι δημόσιας ασφάλειας.

Φέρνει διατάξεις σ' ένα άλλο νομοσχέδιο τώρα που, αφορούν τη λαθρομετανάστευση και είναι για μας, επίσης,  απαράδεκτο». 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει, βεβαίως, αλλά όχι με τρόπο που θα δυσχεράνει τις εκλογές. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να πάμε σε εκλογές. Προέχει η χώρα και το μέλλον της κι όχι η διερεύνηση του παρελθόντος. Το παρελθόν θα το διερευνήσουμε. 

Ο  κ. Παπανδρέου προτείνει τώρα Εξεταστική Επιτροπή για ένα πολύ απλό τακτικιστικό λόγο που είναι κατανοητός γιατί πρώτον εδώ θα είχε την αριθμητική πλειοψηφία που χρειάζεται στην επιτροπή  και δεύτερον θα είχε μια ελπίδα να ακυρώσει τις εκλογές, οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι συντριπτικές για το ΠΑΣΟΚ». 

Επίσης, ο κ. Δένδιας μίλησε για την ψήφιση νέων μέτρων. «Οφείλω μια ευθεία απάντηση, γιατί η συγκυρία είναι δυσχερής και δεν χρειάζεται κανείς να μας καταλάβει. Είναι, πραγματικά, πάρα πολύ δύσκολο να περάσουν. Και ο κύριος παράγων της δυσκολίας είναι ότι η θεωρητική κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, εάν θέλετε, όπως κι αν δείτε την κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο κόμμα που έχει τη πλειοψηφία στη Βουλή, βρίσκεται σε πλήρη διάλυση. Και βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, γιατί στερείται αρχηγού.  

Ο Γιώργος Παπανδρέου νομίζω ότι, δεν παρέχει στη χώρα την τελευταία υπηρεσία, που, εντίμως, θα μπορούσε να παράσχει, να αποχωρήσει και να επιτρέψει , σ' αυτό το μεγάλο κόμμα του οποίου είχε την ηγεσία να εκλέξει ένα καινούριο αρχηγό.  

Είναι ένα ανεκδιήγητο πράγμα αυτό που συμβαίνει στη χώρα Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, όπως είναι λογικό δηλαδή εάν κι εμείς ήμασταν σ' αυτή την κατάσταση έτσι θα ήμασταν κι εμείς, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή, τελείως, διαλυμένο.  
Δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος, δεν υπάρχει άποψη, δεν υπάρχει επιβολή, δεν υπάρχει θέση, έστω κι αντίθετη θέση. ΄Είναι δυνατόν η χώρα να βρίσκεται στην έσχατη κατάσταση και ο κ. Παπανδρέου να παριστάνει τον αρχηγό κόμματος το οποίο τον έχει τόσο, ευθέως, αμφισβητήσει και στη συνείδηση τον έχει, ήδη,  αντικαταστήσει;»