«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα. Η απόσταση από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και από ένα αδιέξοδο είναι πολύ μικρή» δήλωσε σε δραματικούς τόνους o υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. 
«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αδημονία και πίεση, όχι μόνο εκ μέρους τρόικα, αλλά και κρατών-μελών Ευρωζώνης. 

 Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η Ελλάδα απέχει πολύ λίγο από την συμφωνία ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοιχτά τα ζητήματα με την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα. «Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Εδώ, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αλλά, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα πρέπει να έχουν τελειώσουν μέχρι αύριο το βράδυ δεδομένης και της λήξης των ομολόγων τον Μάρτιο» επεσήμανε, ενώ δεν παρέλειψε να προσδιορίσει τα θέματα στα οποία συμφώνησαν πλήρως με την τρόικα, όπως επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών καθώς η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Είναι η ώρα των δεσμεύσεων. Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται αυτή την ώρα καθοδόν για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο σχετικά με τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ο  αυτή την ώρα συναντάται με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για την οριστικοποίηση του PSI. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος θα συναντήσει εκτάκτως και εκείνος με τη σειρά του τους επικεφαλείς της τρόικα καθώς οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών αποτελούν πλέον μείζον θέμα. 


Αύριο το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Επιμένει στις απαιτήσεις η τρόικα


Για αύριο το μεσημέρι, στις 13.00, μετατέθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών λόγω των πιέσεων της τρόικας για σκληρά μέτρα και γραπτές δεσμεύσεις από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.ΟΣ.

Εντωμεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του Ευάγγελου βενιζέλου αλλά και του υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη. Οι τροικανοί εμφανίζονται αμείλικτοι ενώ ζητούν:

- 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο

- "ψαλίδι" στις επικουρικές συντάξεις (κατά 35% μειωμένες), στους μισθούς (κατά 25%) και μείωση 30% στο εφάπαξ

- μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ

- κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

- 4,4 δισ. μέσα στο 2012 για να κλείσει η "τρύπα" του 2011

Στον τομέα της Υγείας, η τρόικα ζητά περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ζητούν οι τροικανοί και για την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας και 300 εκατ. ευρώ από προνομιακά επιδόματα.


Η τρόικα επιμένει, ακόμη, στην επίσπευση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να οδηγήσει σε απολύσεις όσους δεν πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012, κάτι που θα γίνει με τη συνδρομή Γάλλων εμπειρογνωμόνων της ομάδας δράσης της Κομισιόν και ιδιωτικών εταιρειών αξιολόγησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του 30% των οργανικών μονάδων και θέσεων στο Δημόσιο.

 

 Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, το ζητούμενο είναι να αρθεί η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων τους και οι ειδικές παροχές, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που περιλαμβάνει 280.000 υπαλλήλους -όπως γιατρούς ΕΣΥ, ένστολους, δικαστικούς- και το μέτρο που φαίνεται πως προκρίνεται είναι η οριζόντια μείωση κατά 10%-20% των αποδοχών τους και όχι η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.


Σχετικό ΘέμαΑναβάλλεται για αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Ανυποχώρητη η τρόικα στις απαιτήσεις της