«Αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.  
Ο κ. Μπεγλίτης είπε επίσης, ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης με το οποίο πορεύθηκε στη διετή κυβερνητική του θητεία και με εθνικό στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας».  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα των συνεπειών για τη χώρα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι  ενεργοποιήσουν το «Plan B» δηλαδή την χρεοκοπία της Ελλάδας.  

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες η εκ του ασφαλούς κριτική που κυρίως προέρχεται από τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της χώρας και μιας πιθανής κατά συνέπεια εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ.  

«Στη βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και σε όλες τις συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός και με τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και στη σχετική συζήτηση που θα γίνει την επόμενη περίοδο στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για το πακέτο που διαμορφώνεται» είπε ο κ. Μπεγλίτης.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου θα θέσει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό το ζήτημα της διεξαγωγής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών απ' ευθείας με την κ. Λαγκάρντ και τους κκ Μπαρόζο, Ρεν, Ντράγκι και Σόιμπλε, προκειμένου να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά.  

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που έγιναν νωρίτερα ότι «δεν πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να κρύβονται πίσω από τον πρωθυπουργό», ο
κ. Μπεγλίτης είπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματεύεται στις συναντήσεις του με την Τρόικα, πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε απευθείας και επισήμανε ότι θεσμικά τις διαπραγματεύσεις διεξάγει ο πρωθυπουργός τον οποίο στηρίζουμε.  

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε επίσης ότι θα συγκληθεί και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε οι ΚΟ των 3 κομμάτων θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος του σχεδίου νόμου.  

Αναφερόμενος στα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει, συνυπολογίζοντας και τα 14 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να πληρωθούν για ομόλογα του Μαρτίου, να έχει ψηφιστεί ως τις 15-16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία της επίσημης πρόσκλησης στον ιδιωτικό τομέα για συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι επετεύχθη η κατά μία μέρα παράταση όλης της διαδικασίας των συζητήσεων και πιο συγκεκριμένα αντί για σήμερα, οι τελικές θέσεις των πολιτικών αρχηγών θα διατυπωθούν την Τρίτη, η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα διεξαχθεί την Τετάρτη και η συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.  

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως μείζον θέμα την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης «φαίνεται ότι η καθαρή στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε και στην συνάντηση των αρχηγών καθώς και στην σχετική επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό ότι με την θετική ολοκλήρωση του PSI θα χορηγηθούν 40 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα χρήματα αυτά να προστίθενται στο δημόσιο χρέος. 

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών» είναι η θέση του κ. Παπανδρέου.  

«Οι ζημιές των τραπεζών θα καλυφθούν, αλλά ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες του τις κακές επιλογές, την κακή διαχείριση και τα προβλήματα που αναφέρονται και στην σχετική έκθεση της BlackRock» είπε ο κ. 
Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι ο λαός έχει την απαίτηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.  

«Η θέση μας αυτή φαίνεται να αποτυπώνεται και στην αλλαγή στάσης της Τρόικας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών και γι' αυτό υπάρχει η σχετική ευελιξία σε θέματα management και σύνθεσης της διοίκησης των τραπεζών.  

Ερωτηθείς αργότερα είπε ότι το ποσοστό των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου θα φθάνει το 70%-80%.  
Σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα στερείται επιστημονικής και ρεαλιστικής βάσης, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί μια βάση συνεννόησης με τους 
κοινωνικούς εταίρους.  

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού και κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22% και, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης , «κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ και αφορά όχι οργανωμένες επιχειρήσεις αλλά ανθρώπους που δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ως delivery, σε σούπερ μάρκετ, σε call centers κλπ».  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στην συνάντηση της Δευτέρας των αρχηγών με τον πρωθυπουργό με την διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και με την μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού συμφώνησαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την επιφύλαξή του.  

Ο κ.Μπεγλίτης είπε ότι είναι «τουλάχιστον απρεπές να θριαμβολογεί ο κ. Σαμαράς για κάτι που έχει λυθεί εδώ και 3 μέρες» και πρόσθεσε ότι η εκ του ασφαλούς και βολική ρητορική της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες «γιατί το πακέτο δεν έχει κλείσει».  

Αναφερόμενος πάντα στα εργασιακά θέματα, ο  κ. Μπεγλίτης είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στείλει το μήνυμα πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια διαπραγματεύσεων οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν με αξιοποίηση και του παραμικρού περιθωρίου βελτίωσης του πλαισίου, ενώ το Κίνημα θα καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις.  

Σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι υπάρχουν απόψεις για μείωσή του κατά 2-3 μονάδες κάτι το οποίο θα συζητηθεί στην απογευματινή σύσκεψη με τον κ. Παπαδήμο.  
Σε ότι αφορά το επικουρικό ασφαλιστικό ο κ. Μπεγλίτης επέκρινε την ΝΔ για «ρητορική χωρίς ρεαλιστική βάση καθώς αυτά που υποστηρίζει είτε έχουν προϋπολογιστεί ως το 2013 είτε δημιουργούν τεράστια προβλήματα».  

«Η εσωστρεφής διαπραγματευτική τακτική της ΝΔ έχει οδηγήσει την Τρόικα στην αναζήτηση περαιτέρω περικοπών των κυρίων συντάξεων» είπε ο κ. Μπεγλίτης.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε «στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης πρέπει να στηρίξουμε τις κύριες συντάξεις», ενώ ανεφερε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στα επικουρικά και τόνισε την αναγκαιότητα εξυγίανσης εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης των επικουρικών ταμείων.  

Ερωτηθείς αν στις συζητήσεις με την τρόικα ετέθη το ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο είπε ότι ο αριθμός εξόδου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων προχωρά στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και υλοποιείται μεταξύ του κ. Ρέππα και της 
Τρόικας.  

Σε ότι αφορά τους ενστόλους και τους εκπαιδευτικούς είπε ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο ειδικό μισθολόγιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η Τρόικα να ανοίξει και πάλι το ζήτημα.  
Σε ότι αφορά την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει την χρονική παράταση της θητείας της κυβέρνησης αυτής ώστε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα.  

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για όλα αυτά, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα «και θα φανεί πόσο χρήσιμο θα ήταν να αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του».  
Σε ότι αφορά την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι συμφωνεί με αυτό ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ σε αυτό αντιδρά ο κ. Σαμαράς.  

Τέλος ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στην επιστολή του κ, Παπανδρέου προς τον κ, Παπαδήμο η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το
ΠΑΣΟΚ, είπε ότι σε αυτήν συνοψίζονται οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστολή εστάλη καθώς αποτελούσε και αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. 


Υπενθύμιζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μέτα την ολοκλήρωση της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Ενόψει της αυριανής συνάντησής μας, των τριών Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, τα οποία συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ευθύνης, θεωρώ χρήσιμο να σας υποβάλω τις κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως διαμορφώθηκαν κατά την ευρύτατη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της τελευταίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους σχετικούς προβληματισμούς που εκφράσθηκαν για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων (μισθολογικό κόστος-επικουρικές συντάξεις) και της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. 

Θα ήθελα πρώτα να σας μεταφέρω τη θέση μου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κυβερνητική εμπειρία και τη συνεργασία που είχα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Γ.Σ.Σ.Ε) το 2010. 

Βασική κυβερνητική θέση από την αρχή της θητείας μου αποτέλεσε ο σεβασμός της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και των αποτελεσμάτων του κοινωνικού διαλόγου, ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την κοινωνική ειρήνη, τα εργασιακά δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι γνωστό ότι η νέα ΓΣΣΕ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τους 13ο και 14ο μισθούς όπως και τις τριετείς ωριμάνσεις, ως δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας. 

Γνωρίζω επίσης ότι στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά έχουν τεθεί προς αναπροσαρμογή ή και κατάργηση. Ο προβληματισμός τους διαφέρει από εκείνον των κοινωνικών εταίρων όπως και του δικού μας κόμματος αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου και Υπουργού Εργασίας ως προς την σημασία του μισθολογικού κόστους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Είναι πεποίθησή μου ότι μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον και μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εγγυηθούν μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία και πολύ λιγότερο το μισθολογικό κόστος. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δηλαδή των διοικητικών εμποδίων και χρονοτριβής που πολλές φορές εξελίσσεται σε αδιαφάνεια και φαινόμενα διαφθοράς, οι υποδομές όπως του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, είναι μία κατηγορία θεμάτων τα οποία ξεκινήσαμε να βελτιώνουμε αλλά απαιτούν ακόμα δραματική αλλαγή. 

Μια άλλη κατηγορία αποτελεί η ανάγκη να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στην συνεχή εκπαίδευση, επανακατάρτιση και μετάβαση σε τεχνολογίες σύγχρονες και πράσινες ώστε να εγγυηθούμε προϊόντα ποιότητας, ελληνικά, εξαγώγιμα, που να βασίζονται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Τέλος θέματα όπως της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να βοηθήσουν με μία προϋπόθεση: την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Και εδώ η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας είναι θεωρώ εφικτή και ρεαλιστική. Να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών τους. Η ένταξή τους σε ένα καθεστώς πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου και πληρωμών, δηλαδή από την Κάρτα Εργασίας μέχρι την πληρωμή των μισθών και εισφορών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος συνδεδεμένου με το τραπεζικό σύστημα θα είναι προϋπόθεση για να ενταχθούν στο νέο καθεστώς μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς. 

Στην δικιά μου πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά ακριβώς ανέπτυξα. Απέναντι στην εμμονή τους για μισθολογικές και οριζόντιες προσαρμογές αντιπρότεινα να δεσμευτούμε, κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν – στο μέτρο του δυνατού – τον μισθό του εργαζομένου. Και αυτό το πρόγραμμα να έχει δεσμευτικό χρονικό όριο και επιμέρους στόχους. Εάν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό μέσα στους στόχους και το χρονικό περιθώριο – τότε και μόνο τότε να πάμε σε οριζόντιες περικοπές. 

Ξέρω ότι και εσείς στις πρόσφατες επαφές σας στις Βρυξέλλες αναπτύξατε παρόμοια προβληματική για την αξία ή μη του μισθολογικού κόστους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 
Όπως προανέφερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε παρόμοιο προβληματισμό, ζήτησε από τους θεσμικούς μας εταίρους να σεβαστούν τις αξιολογήσεις αυτές προσθέτοντας ότι η εμβάθυνση της ύφεσης και η επιρροή αυτών των αλλαγών στα ασφαλιστικά ταμεία θα δυσκολέψουν ακόμα την δυνατότητά μας να πετύχουμε γρήγορα τους στόχους προσαρμογής μας.

Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η συλλογική προσπάθεια που αποτυπώνεται και μέσα από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την παρατεταμένη ύφεση μπορεί, να αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό και διαπραγματευτικό επιχείρημα στις συνομιλίες μας με τους εταίρους μας. 
Κατανοώντας την δύσκολη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην εξέταση όλων των εναλλακτικών και εφικτών προτάσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, θα βοηθήσουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας ενώ θα αξιοποιήσουν τις ιδέες των κοινωνικών εταίρων για να καταστήσουν και την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, πραγματικά και μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική και βιώσιμη. 

Ως προς το επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα αναγνωρίζω πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν τα επικουρικά ταμεία, εάν δεν προχωρήσουμε σε γενναία μέτρα ανασυγκρότησης και μεταρρύθμισης. Η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική, σύμφωνα και με τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, ενώ πρέπει να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή οι όποιες λύσεις που να διασφαλίζουν από την μία πλευρά την βιωσιμότητα αυτών των ταμείων που απειλούνται με κατάρρευση ενώ από την άλλη να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 

Για το τελευταίο αυτό σοβαρό θέμα οφείλουμε, πιστεύω, να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις . 

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους πολίτες και συναντά την εύλογη ευαισθησία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι η απόφαση για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI. Η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και η αδυναμία των ίδιων των τραπεζών να κινηθούν αποτελεσματικά στην αναδιοργάνωσή τους, πχ στην συγχώνευσή τους και ενδυνάμωσή τους στο νέο οικονομικό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Συμβάλλουν στην εμπεδωμένη από την κρίση δυσπιστία του ελληνικού λαού έναντι του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Είναι πολιτικά προφανές και επαναδιατυπώθηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως είχα την ευκαιρία και εγώ να το επισημάνω πρόσφατα με ομιλίες μου στη Βουλή, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους». Όταν με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα δοθούν στον τραπεζικό τομέα 40 περίπου δις ευρώ, (έχουν ήδη διατεθεί με την μορφή εγγυήσεων κοντά 140 δις ευρώ για αυτές), τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως λογικό να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα επί του τραπεζικού τομέα. 

Ήδη, όπως γνωρίζετε, με το Ν. 4021/ 11 (άρθρο 50 παράγραφο 5) η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου. 

Ακόμα και οι προτάσεις που ακούστηκαν ότι δεν θα έχει λόγο το δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών παρότι θα έχει επενδύσει σημαντικότατα ποσά από τους φόρους του ελληνικού λαού, βρήκαν ισχυρή αντίθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν προτίθεται να συναινέσει σε παρόμοια περίπτωση. Άρα στη θέση αυτή παραμένουμε σταθερά και σήμερα, όχι βέβαια γιατί επιδιώκουμε ως αυτοσκοπό την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, και η ορθολογική μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον πλέον αποτελεσματικό, διάφανο, αναπτυξιακό και σύγχρονο τρόπο διοίκησης. Είμαι δε βέβαιος ότι η θέση μας αυτή συναντά και την δική σας υποστήριξη, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγματευτικής προσπάθειας που καταβάλλετε. 

Επαναλαμβανόμενο ζήτημα που θέτουν πολλοί βουλευτές εκφράζοντας τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών είναι το ζήτημα της ευνομίας. Παρότι έχουμε κάνει πολλά, πρωτόγνωρα για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, περιμένει ο πολίτης και συμβολικές και ουσιαστικές ακόμα κινήσεις. 

Σταχυολογώ μερικές, όπως της ηλεκτρονικής, διαδικτυακής δημοσίευσης του Πόθεν Έσχες των Δικαστικών Λειτουργών και των δημοσιογράφων, την προώθηση της Συμφωνίας μας με την Ελβετία για να εντοπίσουμε την φοροδιαφυγή και επαναπατρίσουμε σημαντικά ποσά για τα δημόσια ταμεία, καθώς και την δημοσίευση των κινήσεων λογαριασμών προς το εξωτερικό όταν είναι υψηλότερα από ένα συγκεκριμένο όριο. Τα παραπάνω ανταποκρίνονται στο αίσθημα δικαίου, πέραν και του δημοσιονομικού αποτελέσματος, και ξέρω ότι αυτό θέλετε και υπηρετείτε. 

Τέλος επαναλαμβάνω την στήριξη στο πρόσωπό σας του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη. Αποτελεί και μια εγγύηση προς τους εταίρους μας που πρόκειται να επενδύσουν ποσά ιστορικού ύψους στο μέλλον της Ελλάδας. Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί δυσκολίες και στην ψήφιση και στην εφαρμογή των αποφάσεών μας. 

Χρειάζεται τις κρίσιμες στιγμές αυτές να ξεπεράσουμε τον δύσκολο αυτό πολιτικό και οικονομικό κάβο δίνοντας σιγουριά, αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό, και εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία από τον ίδιο τον πολίτη. Δίνοντας προοπτική και εγγύηση σε τόσους που θέλουν και περιμένουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και στο μέλλον της πατρίδας μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και νέα ευημερία».