Οι δηλώσεις Σαμαρά και Καρατζαφέρη περιγράφουν την εικόνα μιας σύσκεψης η οποία εξελίχθηκε επί περίπου πέντε ώρες, υπό έναν ασφυκτικό κλοιό πίεσης τον οποίο έχει διαμορφώσει η Τρόικα, επιδιώκοντας να αποσπάσει από τους πολιτικούς αρχηγούς τη συνθηκολόγησή τους σε ένα πακέτο μέτρων που διαφοροποιεί δραματικά τα βιοτικά δεδομένα των πολιτών για τα επόμενα χρόνια. Αν υπάρχει κάτι που καθίσταται προφανές είναι ότι από πλευράς της Συγγρού αλλά και της Καλλιρόης –όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΛΑ.Ο.Σ.- θεωρούν υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που μπορεί και να θεωρηθούν ως μαχητά. Σύμφωνα με πηγές από την Συγγρού, ο Α. Σαμαράς δείχνει να επιμένει στα σημεία εκείνα τα οποία από νωρίς την Κυριακή, το Newpost.gr έχει προκαθορίσει ως ατζέντα του Προέδρου της ΝΔ, κατά τη μετάβασή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, επιμένει στη σθεναρή στάση, ορθώνοντας τείχος στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, θέμα το οποίο τελικά φαίνεται ότι έχει κλείσει με τη διατήρηση και των δύο μισθών. Επιμονή, ο Πρόεδρος της ΝΔ  δείχνει και το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να μην μειωθεί και το εφάπαξ των επικουρικών. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συναίνεση με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ο κ. Σαμαράς δείχνει να διαφοροποιείται κατά μείζονα λόγο σε θέματα που αφορούν την περικοπή των επικουρικών ενώ, όπως είχε αφεθεί να εννοηθεί από την προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του κατώτατου μισθού. 

Ειδικά ως προς το τελευταίο και με την Τρόικα να ζητά το ποσοστό της μείωσης να φτάσει στο 20%, από την ΝΔ αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά δύσκολη με την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν κατώτατο όριο μισθών χαμηλότερο της Ελλάδας αλλά και από το γεγονός ότι πρόκειται για θέμα που εντάσσεται στη λογική αυτορρύθμισης της αγοράς. Τέλος, στην αντίληψη φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων θα γίνει, βάσει και της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την επιχειρηματικήα αυτονομία τους.

«Από τα δύο κακά, πρέπει κανείς να επιλέξει το μικρότερο δυνατό κακό» εκμυστηρευόταν κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού στο Newpost.gr, υποσημειώνοντας επί της ουσίας και την αδιάλλακτη στάση της Τρόικας. Εκεί έγκειται και η αναφορά του κ. Σαμαρά στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στα γραφεία της Συγγρού, ότι «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κοινοβουλευτικής βάσης της ΝΔ, καθώς μεγάλη μερίδα βουλευτών έχουν εμφανιστεί με δημόσιες δηλώσεις τους αντίθετοι σε νέο πακέτο μέτρων. Από την Συγγρού έχει εκδηλωθεί η πρόθεση να επιβληθεί κομματική πειθαρχία, εξετάζονται όμως μέθοδοι προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι θέσεις της ηγεσίας και να εξηγηθούν οι λόγοι της εν λόγω στάσης. 

Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Διαψεύδει η ΝΔ τον Βενιζέλο για τον 13ο και 14ο μισθό