Σε συμφωνία επί βασικών θεμάτων που ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα κατέληξαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά την πολύωρη δραματική σύσκεψη που είχαν την Κυριακή.  Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στη νέα κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.  Την ίδια ώρα, κυβερνητικό στέλεχος σε δηλώσεις του στο Reuters διευκρινίζει ότι «Δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών σήμερα» και προσθέτει ότι «μοναδική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνία είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, την Τετάρτη». «Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης τη Δευτέρα, είπε: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο deadline».
«Το μόνο deadline» πρόσθεσε, «είναι να υπάρξει το staff agreement με τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών πριν το Eurogroup. Ασφαλώς θέλουμε μια συμφωνία όσο τον δυνατόν συντομότερα, υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου».
 
Τα μέτωπα των διαβουλεύσεων 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθεί περίπου στα 570 ευρώ από 751 ευρώ που είναι τώρα. Ακόμη, κατά τις πληροφορίες, διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, καθώς αναμένεται να υπάρξει ποσοστιαία μείωσή τους, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της μείωσης

Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές, αλλά με περιορισμούς ως προς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, καθώς η ΝΔ επιμένει στην αντίρρησή της.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της συμφωνίας θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα πρέπει να αποστείλουν έως το μεσημέρι τις τελικές τους προτάσεις.   

Εφόσον το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα «μίνι Μνημόνιο», το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς.   

Το «μίνι Μνημόνιο» στο Eurogroup της Τετάρτης - Συνεχίζεται το πόκερ με την Τρόικα

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να κλείσει  οριστικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Από νωρίς το πρωί, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της «τρύπας» του 2012.    

Η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση της Κυριακής αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής
δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη».

«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω και θα παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόματος στη Συγγρού. 

Σχετικά Θέματα: