Πηγαίνοντας στο Μαξίμου για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο, για να υπάρξει όπως ισχυρίστηκε μια συλλογική θέση του ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, προσφέρθηκε μάλιστα να συγκαλέσει και κοινοβουλευτική ομάδα. Πριν από την συνάντηση των αρχηγών την Κυριακή, ο Γιώργος είχε στείλει επιστολή στο Λουκά Παπαδήμο, στην οποία τασσόταν κατηγορηματικά κατά των οριζόντιων περικοπών και ζητούσε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθούν. 

Όλες αυτές οι κινήσεις του Γιώργου ερμηνεύτηκαν ως μια προσπάθεια δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ και των κορυφαίων στελεχών του στην συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα, εν όψει και της αποσύνθεσης που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ωστόσο όλα αυτά αποπνέουν και μια ατμόσφαιρα γκροτέσκου. Ο Γιώργος που στην επιστολή του κόπτεται κατά των οριζοντίων περικοπών είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως Πρωθυπουργός δεν δίστασε να αποφασίσει οριζόντια και άδικα μέτρα και περικοπές όχι μια, αλλά περισσότερες φορές.

Ουδέποτε στο παρελθόν εκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα να πει την άποψη της επί επικείμενης συμφωνίας με την τρόικα πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Όσο δε για το Πολιτικό Συμβούλιο, τα μέλη του είδαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο αφού είχαν γίνει νόμος του κράτους και η άποψη τους άφηνε το Μαξίμου στο παρελθόν παγερά αδιάφορο. Τώρα ο Γιώργος αγωνιούσε γιατί δεν βρίσκεται ο Σαλαγιάννης να ξεκινήσουν. 

Προσεκτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι όλο αυτό το θέατρο της εσωκομματικής διαβούλευσης εξυπηρετεί μόνο την προσπάθεια του Γιώργου να κρατηθεί στον αφρό και να επαναφέρει το φιλολαϊκό του προφίλ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν μετά από μια συνάντηση αρχηγών στην οποία επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία, όπου δηλαδή συμφώνησε και άρα  τι θα αποφασίσουν τα όργανα;.
Ο σχεδιασμός του Γιώργου παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστος.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, που παραμένει ένας οξυδερκής παρατηρητής των εσωκομματικών δρώμενων παρατήρησε ότι στην τελευταία του ομιλία στην ΚΟ δεν έκλεισε το θέμα της υποψηφιότητας του για την ηγεσία, και ότι αν ήθελε, θα μπορούσε να το είχε κάνει με πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η συμφωνία που επεδίωκε ο Γιώργος με το Βενιζέλο πολύ απέχει από το να έχει οριστικοποιηθεί. Παραμένει λοιπόν απρόβλεπτος. Η αποκατάσταση του προφίλ πάντως χρειάζεται χρόνο και γι’ αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν που ο Γιώργος έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση Καρατζαφέρη να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. 

Εκείνος που έκοψε αυτή τη συζήτηση μαχαίρι ήταν ο Παπαδήμος. Ο Πρωθυπουργός έχει άλλες προτεραιότητες: Μετά την 6η δόση, βλέπει ότι μπορεί να πετύχει το τρία στα τρία δηλαδή και τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και μάλιστα βελτιωμένο με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Η δική του συμβολή σε αυτό δεν ήταν ασήμαντη, ούτε το ταξίδι του στη Φρανκφούρτη την περασμένη Τρίτη, για το οποίο δεν διέρρευσε απολύτως τίποτε, ούτε καν αν είδε τον Ντράγκι. Το ότι θα φέρει εις πέρας την αποστολή του που του ανατέθηκε, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο στις 11 Νοεμβρίου, του αρκεί. Μετά από τρεις μήνες στο αξίωμα, ο Παπαδήμος δεν τρέφει καμιά ψευδαίσθηση για την πολιτική και τους πολιτικούς. Το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης του αποκλείεται κατηγορηματικά από τους συνεργάτες του. Δεν είναι τυχαίο.

Στο Μαξίμου έχουν να διευθετήσουν μια κρίση για ασήμαντον αφορμή κάθε βδομάδα. Διαβάζουν εφημερίδες, βλέπουν τι γίνεται στα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Και όπως επισημαίνουν, αν τώρα που υποτίθεται ότι επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της χρεωκοπίας πάνω από τη χώρα συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν, πως θα μπορέσει να σταθεί και να κυβερνήσει ο Παπαδήμος όταν έχει γίνει το PSI και έχει εκταμιευτεί η μεγάλη δόση των 80εκ. ευρώ; Το αργότερο την ημέρα της μεγάλης εκταμίευσης λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει προκηρύξει εκλογές…       Θέμης Δαγκλής


Σχετικά θέματα:

ΠΑΣΟΚ: Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις αρχηγοί