current views are: 1

6 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση11:27

Μίχας: «Οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση»

«Είμαι της άποψης ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα η κομματική πειθαρχία», δήλωσε ο Γιάννης Μίχας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ 99,5».   

Δημοσίευση 11:27’
αρθρο-newpost

«Είμαι της άποψης ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα η κομματική πειθαρχία», δήλωσε ο Γιάννης Μίχας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ 99,5».   

«Είμαι της άποψης ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα η κομματική πειθαρχία», δήλωσε ο Γιάννης Μίχας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ 99,5».    «Θα μπορούσαμε, ίσως, σε άλλες εποχές να ζητούσαμε κομματική πειθαρχία και να είχε υλοποιηθεί. Τώρα πια όλοι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε όχι με τον κόσμο, όχι να πάμε σε μια συγκέντρωση και να πούμε την άποψή μας, αλλά ούτε με τις οικογένειές μας».  

Επιπλέον, στην ερώτηση για το εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει νέα μέτρα, ο κ. Μίχας είπε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και της δανειακής σύμβασης, κι αυτό ειπώθηκε κι αυτό είπα κι εγώ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, θα προσδιορίσει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, τουλάχιστον των τριών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την επόμενη μέρα.  

Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι φαίνεται ότι δεν είναι πια σενάριο η απομάκρυνση από την ευρωζώνη και το ευρώ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι τρεις πως δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε προσωπικών ,ούτε μικροπολιτικών ελιγμών για ίδιον όφελος. Είναι σαφές ότι αν κάτι περισωθεί είτε είναι ο 13ος ή 14ος μισθός, είτε είναι μικρότερη μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης και των τριών μαζί με τον πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο. Οποιαδήποτε αποτυχία θα τους συνοδεύει έτσι κι αλλιώς.

Φαίνεται ότι δεν θα την πληρώσουν μόνο οι πολίτες αυτή τη φορά Θα την πληρώσουμε όλοι μαζί.

Οι βουλευτές δεν είναι απλά προβληματισμένοι αυτή τη φορά. Είναι πάρα πολύ πιεσμένοι κι έχουν επίσης σε συνδυασμό με όλους εμάς το δίλημμα σωτηρία της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ ή χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρωζώνης και στη συνέχεια εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν πραγματικά πολύ δύσκολο έργο. Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση κανενός βουλευτή ή υπουργού ή του πρωθυπουργού. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αντέχει αυτό το βάρος πια. Το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι φθίνει και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Αλλά εδώ είναι, επίσης, σαφές ότι δεν καταργείται απλά μια σύμβαση ή ένα κομμάτι του μισθού αλλά καταργείται η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων. 

Δεν θα μπορούμε στο μέλλον να διαπραγματευόμαστε κι είναι, απολύτως, σαφές. Βέβαια τέθηκαν πάρα πολλά επιχειρήματα. Πως αυτό δεν γίνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση και θα γίνει στην Ελλάδα δεν ξέρω τι σόι ευρωπαϊκή ένωση είναι αυτή ποία αλληλεγγύη είναι αυτή. Και πραγματικά υπάρχει ένα σοβαρός προβληματισμός. Όμως, δυστυχώς εμείς είμαστε με την πλάτη στο τοίχο κι όχι οι εταίροι οι οποίοι μας δανείζουν.»


σχετικα αρθρα