«Είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να παραταθεί χρονικά η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως είχε πει ευθύς εξαρχής ο Γ. Παπανδρέου κι από τις πρώτες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο Πάνος Μπεγλίτης, βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ 99,5».   «Δεν μπορούμε κι αντικειμενικά και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό ένα μήνα μετά τη ψήφιση αυτού του σκληρού σχεδίου για τη σωτηρία της χώρας να πάμε σε εκλογές. Θα είναι και προς το συμφέρον των άλλων κομμάτων να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Κι όχι μόνο λόγο της δύσκολης συγκυρία».  

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο κ. Μπεγλίτης είπε: «Είναι, επίσης, γνωστό ότι έχουμε υποστηρίξει κι αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό να αξιολογήσει τα στελέχη της κυβέρνησης, ν' αλλάξει στελέχη της κυβέρνησης, να μεταθέσει στελέχη της κυβέρνησης, αυτό, βεβαίως, σ' ένα πλαίσιο συνεννόησης με τα άλλα  πολιτικά κόμματα, γιατί τα στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι αυτόνομες προσωπικότητες είναι στελέχη των κομμάτων, νομιμοποιούνται μέσα από τα κόμματά τους, μέσα από  τις πολιτικές δυνάμεις για να συμμετάσχουν στη κυβέρνηση Παπαδήμου. Αλλά είμαστε θετικοί και το λέμε στο θέμα αυτό, σ' έναν ανασχηματισμό». 

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας ακόμα υπάρχει διαπιστώνεται ένα περιθώριο, έστω και μικρό περαιτέρω βελτιώσεων γιατί ειδικότερα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του μισθολογικού, αυτά θα τα συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα, παρά τις θριαμβολογίες και το διθυραμβικό τόνο ορισμένων αρχηγών με τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλα αυτά θα τα δούμε». 

Για τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «Θεωρούμε ότι δεν είναι οι ώρες και οι στιγμέ ςτέτοιες που στο όνομα της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας αλλοιώνουμε την πραγματικότητα για να δείξουμε  ότι γενναία κι  ηρωικά διαπραγματευόμαστε και σώζουμε τους μισθούς η τις εργασιακές σχέσεις. 
 
Δεν είναι σοβαρή αυτή η εικόνα που βγήκε, δυστυχώς, από τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση, χθες το βράδυ, μετά την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί σ' αυτή τη συγκυρία που είναι δραματική, χωρίς να υπολογίζουμε ή να βλέπουμε με εσωστρέφεια ποια είναι η σκοπιμότητά μας. Εάν επικρατήσουν αυτά που ουσιαστικά συζητούνται, σήμερα, και τίθενται στη διαπραγμάτευση υπονομεύεται όχι απλά το κράτος δικαίου, όπως διαμορφώθηκε στην ευρωπαϊκή ένωση θα υπάρξουν σοβαρά, τρομακτικά προβλήματα και στην ίδια την Ευρώπη.  

Ουσιαστικά υπονομεύεται η συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης. Από εκεί και πέρα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση Παπαδήμου- και δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω εξίσου τα ίδια προβλήματα  θα αντιμετωπίσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ- οφείλουμε όλοι μαζί, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και να τοποθετηθούμε στο μείζον διακύβευμα που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ».  

Ακόμη, ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε πως δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Τέθηκε ένα θέμα πολιτικής ευθύνης και συλλογικής προσπάθειας αποτροπής της χρεοκοπίας.  

Το ίδιο στρατηγικό διακύβευμα τίθεται, δυστυχώς και, σήμερα, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Άρα ο καθένας αναλαμβάνει απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στη κοινωνία, απέναντι στην οικογένεια του την τεράστια εθνική ευθύνη.  

Γιατί πρέπει να πω ότι – και νομίζω ότι σ αυτό συμφωνούμε - υπάρχει ευρύτερη συμφωνία, και της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων  που μετέχουν  στη κυβέρνηση  ότι είναι στρατηγικής σημασίας ότι πρέπει να παραμείνει η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, να παραμείνει η συμμετοχή μας στο ευρώ. Πάνω από την κομματική πειθαρχία υπάρχει η κομματική ευθύνη». 

Νωρίτερα, ο κ. Μπεγλίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, άσκησε κριτική στη στάση του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, μετά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. 

Ο ίδιος είπε πως δεν είναι σωστή στάση να λες πως διαπραγματεύεσαι και να επιδεικνύεις ρητορική γύρω από κρίσιμα θέματα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Εκτίμησε ακόμα πως υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στα εργασιακά θέματα, με άλλα ισοδύναμα μέτρα.