Με την Ελλάδα να έχει υπερβεί τα όρια, όπως καταγγέλλει σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ και τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών να αναβάλλονται τελικά για αύριο, οι επικεφαλής της Τρόικας συνάντησαν στο υπουργείο Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο υπουργείο μετέβη και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικων Φίλιππο Σαχινίδη, έτριξαν τα δόντια κάνοντας λόγο για επιπλέον περικοπές ώστε να να αντιμετωπισθεί η «τρύπα» από τη μείωση των κατώτερων μισθών. Η τρόικα έχει ζητήσει, μείωση κατά 20% στο ύψος των κατώτερων μισθών και κατάργηση του δικαιώματος της μετενέργειας, της δυνατότητας δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με απόφασή του την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά μόνο το ύψος της κατώτερης αμοιβής και δεν θα επεκτείνεται στα επόμενα κλιμάκια ούτε στα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας και σπουδών).

Εκφράζονται όμως, από κυβερνητικής πλευράς, φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα και να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.

Οι διαφορές μεταξύ των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εμφανίζουν αποκλίσεις από 8% έως 40%. Εάν καταργηθεί η μετενέργεια ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρεί αμέσως μετά τη λήξη της κλαδικής σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τις αμοιβές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η τρόικα ζητά μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ από κυβερνητικής πλευράς αντιπροτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μείωση περίπου κατά 15%, σχηματικά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές σαν υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν επίσης μειώσεις του εφάπαξ και του ύψους των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.


Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει βέτο: Απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων,. Στο στόχαστρο είναι ένστολοι, εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και δήμους. 


Τα νέα μέτρα που απαιτούνται από την τρόικα, κρίθηκαν αναγκαία από τους δανειστές για να «αντισταθμιστούν» οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την σχεδιαζόμενη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή για να κλείσει η αναμενόμενη «τρύπα» από τις απώλειες εισφορών που θα καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τις απώλειες φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση, η οποία εκτιμάται πλέον ότι θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.  

Μετά τις περικοπές ύψους 2 δισ. που ήδη αποφασίστηκαν από την Κυριακή (στην Υγεία κατά 1,1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ στην Εθνική Αμυνα και 440 εκατ. ευρώ στην Υγεία),  για να συμπληρωθούν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), αναζητούνται τώρα τα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 1,3 -1,5 δισ. ευρώ. Σειρά παίρνουν  οι περικοπές των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, δικαστικοί κλπ) αλλά και το κλείσιμο οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα.


Σχετικά θέματα: