Παράλογο χαρακτήρισε το αίτημα για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, από την πλευρά της τρόικας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Για το αν θα έχει θετικό αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «είναι πλέον υποχρέωση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει αποτέλεσμα γιατί η Ελλάδα είναι ένα μέλος της, και μάλιστα τη ς Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με μία οικονομία η οποία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Η χρηματοπιστώτική κρίση, την οποία αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μεγάλες επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας μας και επομένως κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως κάτι ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικά της προβλήματα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «υπάρχει και το Κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο είναι σεβαστό και υποχρεωτικό για όλους. Και όταν λέω για όλους, εννοώ και για τα κράτη και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα, και για τις Κυβερνήσεις. Αναφέρομαι στο παράλογο αίτημα το οποίο ακούγεται τον τελευταίο καιρό, τις τελευταίες ημέρες για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, πολύ περισσότερο μάλλον όταν αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της νέας Συνθήκης που μόλις πρόσφατα συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οδεύει προς επικύρωση στα Κοινοβούλια. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν αυτόν τον παραλογισμό, να έρχονται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα και να απαιτούν να ανοίξει εδώ, με την ψήφο των Ελλήνων Βουλευτών, μία κερκόπορτα η οποία θα αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπουτσής είπε: «Πρώτα απ’ όλα σήμερα είναι μια μέρα εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα, είναι η μέρα των διαπραγματεύσεων που διεξάγει ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, επομένως είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ αν δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η νέα δανειακή Σύμβαση και το PSI και αν δεν έχουμε μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και της προόδου. Μέχρι τότε όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν».