current views are: 1

6 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση20:48

Eνισχύεται η ελληνογερμανική συνεργασία στον Τουρισμό

Με αμοιβαίες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις για συνέχιση και ενίσχυση της ελληνογερμανικής τουριστικής συνεργασίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή και τελεί υπό την αιγίδα των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Δημοσίευση 20:48’
αρθρο-newpost

Με αμοιβαίες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις για συνέχιση και ενίσχυση της ελληνογερμανικής τουριστικής συνεργασίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή και τελεί υπό την αιγίδα των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Με αμοιβαίες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις για συνέχιση και ενίσχυση της ελληνογερμανικής τουριστικής συνεργασίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή και τελεί υπό την αιγίδα των κοινοβουλίων των δύο χωρών. Το Φόρουμ χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Γερμανός ομόλογός του Νόρμπερτ Λάμερτ, οι οποίοι είχαν και διμερή συνάντηση πριν από την έναρξη των εργασιών. Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις «τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού», υπενθύμισε την μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί «τεμπέληδων Ελλήνων». Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός «δεν χρειάζεται τιμωρία για τα λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν, αλλά συμπαράσταση στην προσπάθεια που καταβάλλει», ενώ, σχολιάζοντας την πρόταση περί «Επιτρόπου» για την Ελλάδα, έκανε λόγο για «ατυχέστατη ιδέα». Από την πλευρά του ο κ. Λάμερτ τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθούν ορατά δείγματα της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού και ευχήθηκε να υπάρξει και για τον Τουρισμό μια «έκρηξη», όπως υπήρξε την περασμένη χρονιά στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών επαφών των δύο χωρών, με έξι αποστολές της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, από τη θέση του συντονιστή των εργασιών του Φόρουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εντυπώσεις που άφησε η ελληνική αντιπροσωπεία στους συνομιλητές της, είτε επρόκειτο για κυβερνητικούς αξιωματούχους είτε για εκπροσώπους ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με τον Τουρισμό. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών υπήρξε το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα για τις επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο, όπως επισήμανε ο κ. Νικητιάδης, απέσπασε τον ενθουσιασμό της γερμανικής πλευράς. Αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι επενδυτικές ευκαιρίες για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και το γήπεδο γκολφ στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, ενώ από ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκαν ακόμη προτάσεις για ενίσχυση του μαθητικού τουρισμού από την Γερμανία προς την Ελλάδα, με προγράμματα μαθημάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και διάθεση αρχαίων θεάτρων για παραστάσεις ή πρόβες θεατρικών ομάδων. Αναφορά έγινε και στην πρόοδο της εν εξελίξει συνεργασίας γερμανικών και ελληνικών Δήμων. Την προώθηση των προγραμμάτων αυτών, αλλά και την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην Γερμανία θα αναλάβουν δυο ομάδες, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Νικητιάδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ελληνική πρόταση είναι ισχυρή και πειστική. «Η παρουσίαση έγινε. Το νομοθετικό πλαίσιο το παρουσιάσαμε. Η σκυτάλη είναι τώρα στην γερμανική πλευρά, προκειμένου να την παραδώσει σε κάποιους ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες. Κάναμε καταπληκτική προετοιμασία και ήρθαμε εδώ να τους πούμε “ελάτε να συνεργαστούμε”, οι Γερμανοί δεν το πίστευαν», δήλωσε ο κ. Νικητιάδης, ο οποίος ωστόσο, αναφερόμενος στις παραινέσεις των Γερμανών για βελτίωση της ποιότητας των υποδομών, αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις των ξένων tour operators να καταβάλουν τις συμφωνηθείσες προκαταβολές στους ξενοδόχους.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον Τουρισμό Ερνστ Μπουργκμπάχερ σημείωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε «με εντυπωσιακό τρόπο» τις επενδυτικές δυνατότητες, τους νέους προορισμούς και τις νέες μορφές τουρισμού. Διευκρίνισε ότι το 2011 ήταν μια καλή χρονιά, αλλά αυτό, όπως είπε, οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι πολλοί τουρίστες που θα επέλεγαν την Αίγυπτο ή την Τυνησία, ταξίδεψαν τελικά στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Γερμανία να σταθεροποιηθεί και να αυξηθεί ο αριθμός των Γερμανών που επισκέπτονται ως τουρίστες την Ελλάδα. «Είναι σημαντικό τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την γερμανική τουριστική βιομηχανία, η οποία χρειάζεται τον τουριστικό προορισμό Ελλάδα», δήλωσε και υποσχέθηκε ότι αν και δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά οι τουριστικοί πράκτορες που στέλνουν τους τουρίστες στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση θα βοηθήσει όσο μπορεί στην προσπάθεια.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, εντεταλμένος της κυβέρνησης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, με αντικείμενο την συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας «να προωθήσουν την συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας, προσφέροντας την τεχνογνωσία που έχουν συγκεντρώσει, άλλα και να αντλήσουν γνώση και από την ελληνική πλευρά σε τομείς στους οποίους υπάρχει σχετική εμπειρία».

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ακόμη η πρόεδρος μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Χρύσα Αράπογλου και το μέλος της ίδιας Επιτροπής Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γ.Γ. Πολιτιστικής και Τουριστικής Πολιτικής Γιάννης Πυργιώτης, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος, ο πρόεδρος του Invest in Greece Αριστομένης Συγγρός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Φώτης Προβατάς, εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, του δήμου Αθηναίων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα