current views are: 1

6 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση21:03

Κουρουμπλής, Κοτζιάς και Μητρόπουλος ζητούν διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά

Την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ζητά η Ενωτική Κίνηση με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τους επικεφαλής των κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημοσίευση 21:03’
αρθρο-newpost

Την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ζητά η Ενωτική Κίνηση με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τους επικεφαλής των κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ζητά η Ενωτική Κίνηση με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τους επικεφαλής των κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην επιστολή που υπογράφει η Συντονιστική Επιτροπή της Ενωτικής Κίνησης τονίζεται ότι η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ είναι αντίθετη και προς τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και προς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει:

«Ο χώρος του Αιγιακού αρχιπελάγους αποτελεί ιστορικά την περιοχή που διασταυρώθηκαν λαοί και γεννήθηκαν πολιτισμοί. Συγκροτείται από περίπου 100 κατοικημένα νησιά και αρκετές εκατοντάδες βραχονησίδες. Τα κατοικημένα νησιά αριθμούν από 50 έως και 100.000 κατοίκους.

Οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους είναι ιδιαίτερα δυσμενείς εξαιτίας της γεωγραφικής διασποράς και της μεγάλης απόστασης από τον χερσαίο χώρο.

Το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης είναι κατά 23% υψηλότερο από την ομοειδή επιχείρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα με απόφαση της Βουλής με τον Νόμο 2092/92 αρθρ. 17 παραχώρησε μειωμένο ΦΠΑ κατά 30%. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συνθήκη του Άμστερνταμ αναγνωρίζοντας τις ανάγκες παραχώρησε στην Ελλάδα το δικαίωμα να ασκήσει ειδικές πολιτικές και να διαθέτει επιπλέον πόρους ακόμα και καθ’ υπέρβαση του κοινοτικού κανονισμού για τα νησιά. Η ίδια δε, δεσμεύτηκε να διαθέσει επιπλέον πόρους και ειδικά προγράμματα για τον Αιγιακό χώρο. Όλα αυτά επαναβεβαιώθηκαν και στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Τώρα κατ’ απαίτηση των δανειστών ετοιμάζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Μια τέτοια τυχόν μείωση παραβιάζει ευθέως το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και αποφάσεων ως προς τις ειδικές πολιτικές για τα νησιά της Ένωσης. Το κυριότερο, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στην όποια ασθενή οικονομική δραστηριότητα σειράς νησιών, τα οποία θα οδηγηθούν σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θα δώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην απέναντι ακτή με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοί τολμούν να αγνοούν αποφάσεις της Βουλής και Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν μάλιστα το προσδοκώμενο όφελος αποτελεί στην καλύτερη για εκείνους περίπτωση βραχύχρονο απειροελάχιστο δημοσιονομικό μέγεθος και μακρόχρονα υποχώρηση της οικονομίας των νησιών.

Καλούμε τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και τα κόμματα, καλούμε όλους τους ευρωβουλευτές ιδιαίτερα τους Έλληνες, καλούμε την κυβέρνηση αλλά και όλους τους φορείς του Αιγιακού χώρου να αποτρέψουν μια τέτοια απόφαση. Αν προχωρήσουν θα είναι υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία και τις επόμενες γενεές για τη μετατροπή των νησιών σε ακατοίκητες βραχονησίδες.

Ιδιαίτερα δε, εκείνοι που αναφέρονται στην κοινωνική συνοχή, ας εξηγήσουν πώς την εννοούν στους κατοίκους του Αη Στράτη και της Κάσου, στους κατοίκους των Ψαρών και των Φούρνων, στο Αγαθονήσι, τη Στρογγύλη και στο Καστελόριζο, στην εσχατιά του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Για τη Σ.Ε. της Ενωτικής Κίνησης

Κουρουμπλής Παναγιώτης ανεξάρτητος βουλευτής, Κοτζιάς Νίκος καθηγητής Πανεπιστημίου, Κοτσακάς Αντώνης πρώην υπουργός Αιγαίου, Μηλιαράκης Πέτρος δικηγόρος Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, Μητρόπουλος Αλέξης καθηγητής Πανεπιστημίου, Τόσκας Νίκος υποστράτηγος ε.α., Τσουκαλάς Δημήτρης πρώην Πρόεδρος ΟΤΟΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα