Στα άκρα οδηγεί μεγάλη μερίδα στελεχών της ΝΔ η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς που στηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επισφραγιστεί κατά τη σημερινή σύσκεψή τους υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. 
Οι συνδικαλιστές της ΝΔ θέτουν ανοιχτά πλέον στην ηγεσία της Συγγρού ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού καθώς εκτιμούν ότι, παρά την επιμονή Σαμαρά στην εφαρμογή του μέτρου μόνο για τους νεοεισερχόμενους, η τελική εφαρμογή, με τον έναν λη τον άλλον ρόπο θα επηρεάσει τελικά όλους τους εργαζόμενους. 


Συγκεκριμένα, σε ευρεία σύσκεψη που συνεκάλεσε ο γραμματέας του κόμματος στα γραφεία του κόμματος και στην οποία συμμετείαχαν στελέχη της ΝΔ από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ επιστημονικούς φορείς διατυπώθηκε η αντίθεση –σε πολλές περιπτώσεις και η οργή- των συνδικαλιστών για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, καλώντας τον Α. Σαμαρά να τα απορρίψει. 

Οι ενστάσεις των συνδικαλιστών εντοπίζονται κατά βάσιν σε τρία σημεία: 

  • -Στην κατάργηση της μετενέργειας η οποία, επί της ουσίας άρει την οποιαδήποτε προστασία για τον εργαζόμενο. 
  • -Στο γεγονός ότι ήδη η αγορά, μέσω της αυτορρύθμισης έχει μειώσει τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 20% γεγονός που σημαίνει ότι με μείον 20% ακόμη οδηγούνται οι νεοπροσλαμβανόμενοι σε εξαθλίωση. 
  • -Στη διαμόρφωση νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων «δύο ταχυτήτων καθώς οι εργοδότες να προτιμήσουν να προσλάβουν «φθηνότερους» εργαζόμενους υπό το νέο καθεστώς, από το να διατηρήσουν ελαφρώς παλαιότερους που θα είναι «ακριβότεροι». 

Κατά τη σύσκεψη ζητήθηκε από τον γραμματέα του κόμματος να μεταφέρει τον Α. Σαμαρά, πέραν των ενστάσεων, και την πρόθεσή του να ζητήσουν από τους βουλευτές της ΝΔ να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα, διατυπώντας ευθέως και την αντίθεσή τους στη επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Εκ παραλλήλου ξεκαθαρίστηκε η πρόθεση δυναμικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν άμεσα σε όλη τη χώρα προκειμένου να εμποδιστεί η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών ενώ ασκήθηκε και οξεία κριτική προσωπικά στο Λ. Παπαδήμο. 

Υπό το κλίμα αυτό, στην Συγγρού αναμένεται σήμερα το κείμενο της Τρόικας, στη βάση της προχθεσινής προσυμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει σύσκεψη του Α. Σαμαρά με τους επιτελείς του ώστε να μελετηθεί το 15σέλιδο κείμενο και εν συνεχεία ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στο Μαξίμου για την προγραμματισμένη για το αππόγευμα –εκτός αν αλλάξει εκ νέου- σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Σε μια προσπάθεια πάντως να αμβλύνει τις πιθανές αντιδράσεις, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει μέσω σύγκλησης των κορυφαίων οργάνων του κόμματος –Εκτελεστική Γραμματεία μετά τη σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και Κ.Ο. ίσως και μέσα στην εβδομάδα- να εξηγήσεις προς τα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ, τους λόγους για τους οποίους έχει αποφασίσει να στηρίξει τη νέα δανειακή σύμβαση. 


Πάνος Ρασσιάς