Μετά τις 9 το βράδυ αναμένεται να προσέλθουν στο γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης, ώστε σε κοινή σύσκεψη να «ανάψουν το πράσινο φως» και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικαΣύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αύριο πρόκειται να σταλεί τελικά στους πολιτικούς αρχηγούς από το Μέγαρο Μαξίμου το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις που τελείωσαν στις 3 τα ξημερώματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της τρόικας, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, βάσει του οποίου θα δοθεί το νέο δάνειο των 130 και πλέον δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς αρχηγούς που θα πρέπει μέχρι σήμερα να αποφασίσουν για τα νέα επώδυνα μέτρα που απαιτούνται για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. 

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση στο υπ. Οικονομικών επί της οδού Ζαλοκώστα των εκπροσώπων της τρόικα με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος έχει πέσει και το ενδεχόμενο μείωσης των κύριων συντάξεων ώστε να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα.

Από τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» η μέιωση του κατώτατου μισθού περίπου 20%, η μείωση των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά από 15%-35%, η αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 μέσω κατάργησης οργανισμών καθώς και μία σειρά από πρόσθετες φορολογικές παρεμβάσεις.

Όπως όλα δείχνουν, από το «τσεκούρι» γλίτωσε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών,
που στηρίζουν την κυβέρνηση, κι αν υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια, πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση.

Παράλληλα, η πρόσθετη περικοπή των δαπανών πρέπει να αναπληρώσει και τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.Σχετικά Θέματα:

Βενιζέλος: «Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση»