current views are: 1

7 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση11:34

Κουβέλης: Απόγνωση η επιστροφή στη δραχμή- Εκλογές το συντομότερο

«Εάν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, θα γυρίσουμε πάρα πολλές δεκαετίες πίσω, κι αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια εντελώς αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, μία οικονομική και πολιτική απομόνωση», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».   

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

«Εάν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, θα γυρίσουμε πάρα πολλές δεκαετίες πίσω, κι αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια εντελώς αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, μία οικονομική και πολιτική απομόνωση», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».   

«Εάν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, θα γυρίσουμε πάρα πολλές δεκαετίες πίσω, κι αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια εντελώς αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, μία οικονομική και πολιτική απομόνωση», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιστροφής της χώρας στη δραχμή, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως τα πλαίσια που θέτουν οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ασφυκτικά. «Από την άλλη μεριά δεν συμμερίζομαι την απολυτότητα της ασφυξίας αυτής, όπως προβάλλεται, αναφορικά με το ότι δεν υπάρχει ή δεν υπήρχε περιθώριο για την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.  

Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση αυτή η διαπραγμάτευση, την εξάντληση των όρων την οποία εγώ υποστηρίζω, δεν σημαίνει και αποδοχή του ενδεχομένου επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Ακριβώς και γι’ αυτόν τον λόγο η πρότασή μου ή πολιτική προτροπή διεκδίκηση αναφέρεται στην εξάντληση των ορίων. Και σε σχέση με τα μέτρα που υπάρχουν και συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και βεβαιότατα και σε σχέση και με το PSI».   

Για τα μέτρα που προτείνονται, είπε: «Εκείνο το οποίο εκτιμώ είναι ότι, εν τέλει συνοδευτικό στοιχείο  της δανειακής σύμβασης και στοιχείο, εκ των ων ουκ άνευ, είναι η απομείωση της αμοιβής της  μισθωτής εργασίας.   

Επίσης διάφορες εκδοχές αναφορικά με τη μείωση του μισθού και τον συναρτούμενο 13ο και 14ο μισθό απομειωμένο, όπως, επίσης, εκ των ων ουκ άνευ, φαίνεται να είναι για τους εκπροσώπους της τρόικας ο περιορισμός ή ακριβέστερα οι απολύσεις μισθωτών του δημόσιου τομέα και μάλιστα  σε κρίσιμους τομείς, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι ένστολοι.  

Βεβαίως, όλα αυτά έχω τη γνώμη ότι σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν στην ανταγωνιστικότητα. Αντίθετα διαμορφώνουν  συνθήκες, περαιτέρω, ύφεσης».  

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την άποψή του για την πολιτική της τρόικας. «Είναι η λογιστικοποιημένη αντίληψη της πολιτικής, ιδιαίτερα σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους δανειστές. Θεωρώ ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους εκπροσώπους της τρόικας είναι αυτό το στοιχείο, γιατί εκείνο το οποίο κατά την εκτίμησή τους προέχει είναι η εξυπηρέτηση του χρέους.  

Και, βεβαίως, η εξυπηρέτηση του χρέους είναι ένα ζήτημα σε ποιό βαθμό θα εξασφαλιστεί. Πόσο δηλαδή με άλλα λόγια θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα κι από την άλλη πλευρά  εκείνο το οποίο είναι έντονα αρνητικό στοιχείο είναι ότι – και με δεδομένη αν θέλετε την αμφιβολία για την εξυπηρέτηση και την βιωσιμότητα του χρέους – τι θα γίνει περαιτέ
ρω σε ότι αφορά την αναγκαία εκείνη εκκίνηση προκειμένου η χώρα να έρθει πλησιέστερα σ ένα σημείο εξόδου από την κρίση».  
Ακόμη, μίλησε για τις προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και τα θέματα που θα έθετε, «Εκείνο που θα έβαζα είναι οι αντανακλαστικές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο πτωχευτικού γεγονότος για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, δεν γνωρίζω εάν ετέθη και, βεβαίως, θα έβαζα και την πολιτική διάσταση, εκείνη η οποία θα μπορούσε να διαμορφώνει αντίρροπα στις ασκούμενες πιέσεις από την μεριά των εκπροσώπων της τρόικας».  

Κατά τη γνώμη του, ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας για τους δανειστές; «Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες και γι’ αυτούς. Θα ήταν τεράστιες και με το δεδομένο της διασύνδεσης του δικού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος με το δικό τους. Ακριβέστερα του δικού τους χρηματοπιστωτικού συστήματος με το δικό μας.   

Αυτό θα είχε σχέση με την ύπαρξη της  συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα που απορροφά δικά τους προϊόντα. Επίσης, θα ήταν η αποδυνάμωση, το πολιτικό στοιχείο, της όποιας πολιτικής ενότητας υπάρχει στο χώρο της Ευρωπαικής Ένωσης, της όποιας πολιτικής ενότητας οφείλει να διεκδικήσει και θα είχαμε μια αποδυνάμωση της Ευρωπαικής Ένωσης, διότι αυτό που  θα συνέβαινε στην Ελλάδα αυτή θα έπρεπε να είναι η επισήμανση, αποφεύγω την λέξη  απειλή, ιδιαίτερα και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».   

Για το ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως η εκτίμησή του είναι «ότι η χώρα θα πρέπει να ξεφύγει από αυτή την πολιτική ρευστότητα. Και πρέπει εξαντλώντας τις οποιεσδήποτε ανοχές του  χρονοδιαγράμματος να πάει σε εκλογές ως την, πλέον, έντιμη και καθαρή λύση, προκειμένου εκεί ο ελληνικός λαός κυριαρχικά να διατάξει και τις πολιτικές δυνάμεις, και  κυρίως, να αποφασίσει και ποιο το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί.   

Και τούτο, ανεξάρτητο από το γεγονός το ότι θα υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες δεσμεύσεις από τα όσα τούτη η κυβέρνηση υπό τον  κ. Παπαδήμο θα αποφασίσει».  

Τέλος, έκανε ένα σχόλιο για τις συνεργασίες της ΔΗΜ.ΑΡ. και τις δημοσκοπήσεις. «Όσον αφορά την συνάντηση με τις δυνάμεις  γύρω από τον πολιτικό  κύκλο << Μεταρρύθμιση>> είναι ακριβές ότι αυτή η συνάντηση γίνεται και μάλιστα μ’ ένα δημόσιο τρόπο θα γίνει  γνωστοποίηση την προσεχή Πέμπτη.   

Σ’ ότι αφορά τα δημοσκοπικά ευρήματα θα σας μιλήσω για τα δικά μας. Όσο κι αν ενθαρρύνουν τη Δημοκρατική Αριστερά αυτά τα δημοκοπικά ευρήματα δεν μας εγείρουν εφησυχασμούς, ούτε βεβαιότητες.  

 Και τούτο γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ρευστότητα  της κοινωνικής και πολιτικής ζωής είναι παρούσα, όπως και τα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας είναι παρόντα με την έννοια ότι αυτός είναι ο αντίπαλος, τα προβλήματα, κι εκεί θα κριθεί και η αντοχή των δημοκοπικών ευρημάτων.   

Δηλαδή με ποία πολιτική πορεύεσαι. Εκεί θα κριθεί και  η παγίωση ή μη παγίωση αυτών των συσχετισμών που φαίνονται να καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις».          


σχετικα αρθρα