Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής συμφωνίας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά.  Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο μετατέθηκε τελικά για το πρωί της Τετάρτης ενώ τo τελικό κείμενο που θα προκύψει από τις συνολικές διαπραγματεύσεις θα τεθεί προς επεξεργασία και στα τρία κομματικά επιτελεία ώστε να «ανάψουν» το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ποια είναι τα σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Η σύσκεψη των αρχηγών μετατέθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης. 

Πιθανότατα την Κυριακή θα έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή το PSI και η δανειακή σύμβαση χωρίς όμως τα εφαρμοστικά μέτρα, ή κατά πάσα πιθανότητα με μερικά από αυτά, καθώς για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει χρόνος ως τότε, ανέφεραν σε συζήτηση με δημοσιογράφους, πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στα γραφεία της Ζαλοκώστα. Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.       

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.       

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Καταργούνται με νόμο
όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.       

Στο μέτωπο των συντάξεων τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιασθούν τα εξής σενάρια:

-Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

-Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

-Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

-Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Η τρόικα πάντως, όπως μετέδωσε το Mega, φέρεται να ζητά «ψαλίδισμα» στις κύριες συντάξεις των «ευγενών ταμείων».

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/tovima.gr

Σχετικό Θέμα:


Τα επώδυνα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές στο «τραπέζι» των πολιτικών αρχηγών