«Θεωρώ ότι για τη χώρα μας το καλύτερο μοντέλο θα ήταν το "μοντέλο Μόντι"», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στον «ΒΗΜΑ 99,5».    «Να υπάρξουν δύο χρόνια, όσο γίνεται και με πολιτικούς από όλα τα κόμματα με τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση, γιατί δεν σώζουν οι τεχνοκράτες από μόνοι τους τον τόπο, χρειάζονται κι αυτοί, άλλο το προφίλ του κ. Παπαδήμου που θα μπορούσε να βοηθήσει εκείνη τη στιγμή. Είναι, τελείως διαφορετικό το ζήτημα και να μην είναι η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.  

Αυτές οι κυβερνήσεις έχουν από μόνες τους διαφορετικές προσεγγίσει, ιδεολογικές προτεραιοτήτες, πολιτικές, άρα έχουν μέσα τους αδυναμίες. Όταν προσθέσεις μέσα σ' αυτά και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο καθένας από όλα τα κόμματα βγαίνει και λέει ότι τον βολεύει, σε σχέση με το θέμα πως πρέπει να πάει η χώρα, προσδοκώντας κομματικά οφέλη στις εκλογέςοπότε τα πράγματα περιπλέκονται», είπε αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.   

Όσον αφορά την παράταση του βίου της, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται. Στο βαθμό που θα υπάρξει μια συμφωνία και των τριών, σε σχέση με το χρόνο των εκλογών, όπου προσδιορίζονται κάπου στον Απρίλιο, νομίζω ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εκτός κι αν αλλάξουν τη συμφωνία πάλι, εκτιμήσουν τα πράγματα από την αρχή πιο ψύχραιμα και ο κ Σαμαράς, κυρίως, κι αλλάξει αυτή η συμφωνία.  

Όμως η ανησυχία η δική μου είναι η εξής. Να πάμε σε εκλογές. Μάλιστα. Την επόμενη μέρα χρειάζεται πάλι συνεργασία. Μην έχουμε την αίσθηση ότι τα προβλήματα τέλειωσαν με τις εκλογές. Κι, ίσως, τον Ιούνιο να χρειαστούν κι άλλα μέτρα».  
Για τις προτάσεις της τρόικας, υπογράμμισε: «Άλλα συζητούν εδώ στο υπουργείο, άλλα μας φέρνουν μετά σε χαρτιά. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπήρχαν διαπραγματευτές που κάθε στιγμή θα έχουν και κάτι καινούργιο να πουν.  

Για μένα, έτσι όπως γίνεται η διαπραγμάτευση, είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, να πάμε με μία κοινή γραμμή, μ' ένα σοβαρό λόγο και να καταλάβουν - και πρέπει να καταλάβουν-  ότι οι κοινωνίες όταν πιεστούν από ένα σημείο και μετά εκρήγνυται, με ότι αυτό συνεπάγεται».   

Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων. «Είχε τελειώσει υποτίθεται μ' ένα νόμο που είχε ψηφιστεί  το 2010. Στη συνέχεια ήρθαν κι είπαν  πάνω σ' αυτό το νόμο  να μπουν κι άλλες τροποποιήσεις. Έγιναν κι άλλες τροποποιήσεις για τη σύσταση των δικηγορικών εταιριών.   

Αφού τελείωσε κι αυτό το θέμα,  ήρθαν και σου λένε να μην παρίστανται δικηγόροι στα συμβόλαια, να μην υπάρχουν κατώτατες αμοιβές για τους δικηγόρους, να μπορούν οι συμβολαιογράφοι να κάνουν έλεγχο τίτλων δηλαδή πράγματα τα οποία ούτε καν είχαν μπει στη διαδικασία διαλόγου. Κι όμως σου τα βάζουν και σου τα βάζουν κι από πάνω αυτά  να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την εκταμίευση».  

Σε ερώτηση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις δομικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ο ίδιος απάντησε: «Ενώ υπάρχουν συμφωνίες σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, συμφωνίες σε επίπεδο μικρού υπουργικού συμβουλίου, αναφέρομαι στο θέμα των φυλακών, ήρθε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας  και διαπιστώσαμε ότι οι φυλακές δεν χωράνε άλλους και πρέπει να πάνε ανάμεσα στα πέντε και δέκα χρόνια, ήρθε την τελευταία στιγμή ο κ. Δένδιας και μετά ο κ. Σαμαράς στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και βάζουν θέμα νομοσχεδίου για τις φυλακές το οποίο ήταν, πλήρως, συμφωνημένο.   

Δυστυχώς, η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αυτή είναι η αιτία όλων των κακών κι ο καθένας θέλει να παίξει».  

Εν κατακλείδι, μίλησε για το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου. «Πιστεύω ότι  το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ορθοποδήσει και πρέπει να ορθοποδήσει γιατί η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, που είναι δημοκρατική παράταξη, πρέπει να εκπροσωπήσει τα μεσαία λαικά στρώματα, τους μη προνομιούχους που ιστορικά έχει εκφράσει, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στην ανάγκη, τα δύο τελευταία χρόνια, να συμμορφωθεί με μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εκπορεύεται από τα ξένα κέντρα είτε της Ευρώπης που είναι νεοφιλελεύθερα , είτε του ΔΝΤ, κι αυτό για να σταθεί όρθια η χώρα.   

Από κει και πέρα, υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις. Κι ως μια προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει μια άγρια προεκλογική περίοδος  αναμέτρησης στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ με διαφορετικές,  τελείως, προσεγγίσεις.   

Τουναντίον το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαμορφώσει μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, μέσα από μια μεγάλη  πανελλαδική διάσκεψη, από ένα συνέδριο τις θέσεις πάνω στις οποίες θα δώσει την εκλογική μάχη η οποία θα προσδιορίζεται κι ένα σαφές πρόγραμμα για το αύριο της χώρας κι όχι μόνο  για το σήμερα.  

Κι από την άλλη μεριά αυτή την ώρα δεν έχει την πολυτέλεια της εσωτερικής αναμέτρησης γι' αυτό  είμαι της άποψης, το έχω πει αρκετό καιρό τώρα, το έχω πει και στον Πρόσεδρο μας, στον κ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει αυτή τη στιγμή να έχει μία υποψηφιότητα. Αυτή είναι η καθαρή μου θέση.  

Ο κ. Παπανδρέου είναι κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα πρέπει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στις εξελίξεις».