Έχοντας παραβιάσει την προθεσμία, που πήραν στο Eurogroup της προπερασμένης Δευτέρας κατά ένα τετραήμερο και έχοντας φτάσει στο σημείο, όπου κάθε καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει και την μη έγκαιρη εκταμίευση του δανείου θα συναντηθούν σήμερα στις 16:00 οι  τρεις πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, για το τελικό ναι ή όχι στη νέα δανειακή σύμβαση.  Λίγο μετά τις 9:30, έφτασε στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών το τελικό κείμενο- «προμνημόνιο», 50 σελίδων, με τις προτάσεις της τρόικας για τα νέα μέτρα που απαιτούνται για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Το κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά. Από τις 50 σελίδες, οι 32 αποτελούν το τελικό κείμενο - «προμημονίο» και οι 18 που ακολουθούν είναι διευκρινίσεις.  Ήδη, το προσχέδιο του νέου οικονομικού προγράμματος μελετάται από τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων.
   
Πηγές από το ΛΑΟΣ, ανέφεραν ότι οι επιτελείς του Γιώργου Καρατζαφέρη περιμένουν την επίσημη μετάφραση του κειμένου -το οποίο είναι συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα- από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να προσέλθει ο κ. Καρατζαφέρης στη σύσκεψη των αρχηγών. 
 
Παρά τις δηλώσεις Καρατζαφέρη και την απαισιοδοξία της ΝΔ απέναντι σε αυτά που προδιαγράφονται, στο Μαξίμου δεν πιστεύουν ότι κάποιος από τους τρεις αρχηγούς θα θελήσει να τινάξει την υπόθεση αυτή στον αέρα, αρνούμενος να εγκρίνει το δάνειο ή να παραχωρήσει τις εγγυήσεις που θέλουν οι τροϊκανοί.

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τους αρχηγούς και από την τρομακτική πίεση του χρόνου, καθώς την Πέμπτη θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να αρχίσει τη Δευτέρα και η διαδικασία για το PSI.  Η φύση των εγγυήσεων που θα ζητηθούν από τους αρχηγούς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή και αναμένεται να αποφασιστεί είτε στη σύσκεψη των αρχηγών, είτε σε χωριστές συναντήσεις τους με την τρόικα, μετά την επίτευξη της συμφωνίας. 

Ένα θέμα που αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο είναι και το πώς θα εξειδικευτεί η πρόβλεψη της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος. Πηγές της Επιτροπής έλεγαν ότι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτήν την εξέλιξη, καθώς έχουν προκηρύξει τις θέσεις αυτής της μικρής ομάδας επιτηρητών και περιμένουν τις αποφάσεις της Αθήνας για να ξεκινήσουν με τη δημιουργία της. 

Παρά ταύτα πάντως, υπάρχουν ακόμα προβλήματα στη συμφωνία και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Παπαδήμος διαπραγματευόταν ως αργά χθες το βράδυ με την τρόικα για το τελικό κείμενο. Η πιο επώδυνη απόφαση για τους τρεις αρχηγούς είναι το τι θα κάνουν με τις επικουρικές συντάξεις, όπου η τρόικα ζητάει περικοπές ως και 30%

Αν υπάρξει συμφωνία, το νέο μνημόνιο θα έρθει στη Βουλή την Παρασκευή ως κατεπείγον με στόχο να ψηφιστεί ως την Κυριακή. Για να μην διακινδυνεύσουν διαφωνίες και διαρροές, η τρόικα και η κυβέρνηση έχουν καταλήξει ότι στη βουλή θα έρθει ένα κείμενο στόχων.

Επίσης τη νομοθετική επεξεργασία που χρειάζεται το κούρεμα (θεσμοθέτηση CACs) και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τη στιγμή που στο μνημόνιο δεν θα υπάρχουν μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να εξειδικευτούν αργότερα, όλοι ελπίζουν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν. Τα σκληρά και επώδυνα μέτρα θα ψηφιστούν στη συνέχεια, με τους εφαρμοστικούς νόμους.  

Ανάμεσα σε όλες τις διαπραγματεύσεις, ο Παπαδήμος είδε χθες στο Μαξίμου τους Άκερμαν και Νταλλάρα, ώστε αν όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει το PSI τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, την καταληκτική δηλαδή ημερομηνία.

Αν υπάρξει και νέα καθυστέρηση, τίποτε δεν θα είναι έτοιμο εγκαίρως και ούτε η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρεολύσια στην επόμενη μεγάλη λήξη των ομολόγων, στα μέσα Μαρτίου.

Θέμης Δαγκλής   


Σχετικά Θέματα:

Διεξοδική μελέτη της πρότασης της τρόικας στην Συγγρού- Οι πρώτες πληροφορίες από το κείμενο