current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση05:09

Κόντρα ΝΔ- Βενιζέλου και στο βάθος… εκλογές

Σε πολυεπίπεδη μάχη εξελίσσεται το διαπραγματευτικό παιχνίδι ανάμεσα σε κυβέρνηση, Τρόικα, κόμματα που στηρίζουν τον Λ. Παπαδήμο, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Τακτικιστικές κινήσεις, ωφελιμιστικές πρακτικές και εκλογικές προσδοκίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό- θρίλερ την ώρα που Βερολίνο και Παρίσι στέλνουν τελεσίγραφα στην Αθήνα, απειλώντας ότι ο εφιάλτης της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για τη χώρα δεν έχει εκλείψει. 

Δημοσίευση 05:09’
αρθρο-newpost

Σε πολυεπίπεδη μάχη εξελίσσεται το διαπραγματευτικό παιχνίδι ανάμεσα σε κυβέρνηση, Τρόικα, κόμματα που στηρίζουν τον Λ. Παπαδήμο, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Τακτικιστικές κινήσεις, ωφελιμιστικές πρακτικές και εκλογικές προσδοκίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό- θρίλερ την ώρα που Βερολίνο και Παρίσι στέλνουν τελεσίγραφα στην Αθήνα, απειλώντας ότι ο εφιάλτης της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για τη χώρα δεν έχει εκλείψει. 

Σε πολυεπίπεδη μάχη εξελίσσεται το διαπραγματευτικό παιχνίδι ανάμεσα σε κυβέρνηση, Τρόικα, κόμματα που στηρίζουν τον Λ. Παπαδήμο, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Τακτικιστικές κινήσεις, ωφελιμιστικές πρακτικές και εκλογικές προσδοκίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό- θρίλερ την ώρα που Βερολίνο και Παρίσι στέλνουν τελεσίγραφα στην Αθήνα, απειλώντας ότι ο εφιάλτης της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για τη χώρα δεν έχει εκλείψει.  Από χθες το μεσημέρι, σύσσωμο το επιτελείο των αρμοδίων για τα ζητήματα που αφορούν ή εντάσσονται στη νέα δανειακή σύμβαση, βρισκόταν στο στρατηγείο του κόμματος της ΝΔ, αναμένοντας το τελικό κείμενο της Τρόικας, προκειμένου να μελετηθεί και εν συνεχεία να μεταβεί ο Α. Σαμαράς στο Μαξίμου για την τελική (;) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Το κείμενο ουδέποτε έφτασε στην Συγγρού και η μοναδική πληροφόρηση που ελάμβανε η ηγετική ομάδα Σαμαρά προερχόταν –κατά τους συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ- μόνο απ’ όσα μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Λ. Παπαδήμο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ώστε να πάρει το τελικό κείμενο στα χέρια του και να προσέλθει κατόπιν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Προσθετικά, το κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται στην Συγγρού, είναι απολύτως αρνητικό απέναντι τον κ. Βενιζέλο. «Κάνει ό,τι θέλει. Ακολουθεί ένα βηματισμό δικό του και δεν αποκλείω ακόμη και την πιθανότητα να μην ενημερώνει με επάρκεια ούτε τον Παπαδήμο» εκμυστηρευόταν στο Newpost.gr ανώτατο κομματικό στέλεχος. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις, ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να κάναι επιλεκτική ενημέρωση και στον Γ. Παπανδρέου- για λόγους ευνόητους. 

Συνεπώς, προκύπτει προφανής πλέον η ανοιχτή κόντρα με απολύτως προεκλογικά χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε ΝΔ και Ευ. Βενιζέλο. Σε συνέχεια της προχθεσινής διαμάχης αναφορικά με την διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, χθες το «σήριαλ» συνεχίστηκε μετά την προκλητική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, στο πέρας των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με το θέμα της περικοπής των κύριων συντάξεων. 

Από τη ΝΔ πάντως, διέψευδαν με κατηγορηματικό ύφος ότι «η μείωση στις κύριες συντάξεις έρχεται ως απότοκο της άρνησης του κ. Σαμαρά να δεχθεί την περικοπή στις επικουρικές»– θέση η οποία εφράστηκε μετ’ επιτάσεως από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κύκλους προσκείμενους στον Υπουργό Οικονομικών. Αντιθέτως, όπως έλεγαν κομματικοί κύκλοι της Συγγρού, η πρόταση για μείωση στις κύριες συντάξεις προέκυψε από την αδυναμία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ να κάνουν περικοπές, λόγω του πολιτικού κόστους και εν όψει εκλογών, στα υπουργεία τους ώστε να καλύψουν το έλλειμμα των 3,5 δισ. για το 2012. 

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση –αντιθέτως η ατζέντα δείχνει να διαμορφώνεται από την Τρόικα και τον Ευ. Βενιζέλο- στην ΝΔ δεν τοποθετούνται επισήμως ούτε για τις μειώσεις στα πολυτεκνικά επιδόματα, η περικοπή των συντάξεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα ή την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. 

Προσθετικά στις χθεσινές αντιδράσεις του «γαλάζιου» συνδικαλιστικού κόσμου, έρχονται εντεινόμενες και οι αντιδράσεις βουλευτών, μερίδα των οποίων επιδιώκει να ανασχέσει τον πρόεδρο του κόμματος από το να συμφωνήσει στη νέα δανειακή σύμβαση, τουλάχιστον όχι προτού διασφασλίσει την άμεση προσφυγή στην κάλπη. Αυτός δείχνει να είναι και ο κοινός παρονομαστής όλων των πτερύγων των «γαλάζιων» βουλευτών, από τους ακραιφνώς αντιδραστικούς μέχρι τους μετριοπαθείς. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα