Μετά από επτάμιση ώρες σύσκεψης, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, συμφώνησαν σε όλα εκτός από ένα θέμα που χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Αυτό δεν είναι άλλο από τις συντάξεις, θέμα για το οποίο δεν βρέθηκε λύση ούτε μετά τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα. Σήμερα το πρωί, ο Ευ. Βενιζέλος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Eurogroup με την συμφωνία υπό μάλης. Το επίμαχο σημείο αφορά ένα ποσό περίπου 300 εκατ. και είναι η περικοπή των συντάξεων. Το υπόλοιπο ποσό ως τα 600 εκατ. που απαιτούσε η τρόικα  βρέθηκαν από περικοπές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:   

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».Το δραματικό παρασκήνιο της σύσκεψης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπάρξει πλαφόν για τις επικουρικές συντάξεις στα 300 ευρώ και μαζί του συμφώνησε και ο κ. Καρατζαφέρης. Μάλιστα λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο κόμμα του με τέτοιες αποφάσεις δίνοντας την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή. 

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά  για το θέμα των επικουρικών συντάξεων απέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης την εμπλοκή που σημειώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.


Στο μεταξύ ο κ. Σαμαράς από τα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού δήλωσε: «Διαπραγματεύομαι σκληρά για τις συντάξεις. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω γιατί ο απλός κόσμος έχει ματώσει. Ίσως η στάση μου είναι πρωτόγνωρη για κάποιους, αλλά εγώ θα συνεχίσω γιατί πρόκειται για μεγάλο εθνικό θέμα».


Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, στη συνέχεια, αρνήθηκε τη μείωση των κύριων συντάξεων με εξαίρεση τις συντάξεις κάποιων «ευγενών» ταμείων. 

Ο κ. Καρατζαφέρης αμέσως μετά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε χαρακτηριστικά, απαγγέλλοντας έναν στίχο του Καβάφη: "Ο αρνητής δεν μετανιώνει". 

Ερωτηθείς εάν αυτή του η αποχώρηση σημαίνει και πρόβλημα για την κυβέρνηση ή μη επίτευξη συμφωνίας, ο κύριος Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα στηρίξει τους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη, στις 17:00 το απόγευμα άρχισε το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει, μεταξύ άλλων, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις ενώ απαιτεί τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος, καθώς και οι στενοί συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών.

Κάποια στιγμή η σύσκεψη διεκόπη και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να έχει επέλθει συμφωνία.

Ωστόσο, οι υπουργοί, λίγο μετά τις 8, ενημερώθηκαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα που δημιούργησε την εντύπωση ότι έχουν υπάρξει διαφωνίες.

Τελικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μετά τη μία τη νύχτα με μόνο «αγκάθι» να παραμένει το θέμα των συντάξεων.

Το Μνημόνιο «δένει» τους πολιτικούς αρχηγούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών παράγραφος στο νέο μνημόνιο αναφέρει: «Αυτό το μνημόνιο και τα προσαρτήματά του έχουν εγκριθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές (που έχουν συμφωνηθεί) και σημειώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που αντιβαίνουν στους στόχους του μνημονίου».


Σχετικά Θέματα:


TAGS