Η επιμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων προκάλεσε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε την οριζόντια μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων καθώς και περικοπή στις κύριες συντάξεις. Επίσης αρνήθηκε να δεθχεί την περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος ενώ συμφώνησε στην ρύθμιση για τη μείωση των μισθών κατά 22% παρότι αρχικά υποστήριζε ότι πρέπει να περιορισθεί μόνο στους νεοεισερχόμενους.

Μετά την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού, από όπου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις». «Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο».

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.