«Φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα το Eurogroup να λάβει μία θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση της χώρας τα επόμενα χρόνια... εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος λίγο πριν από τις 6 το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έδωσε διορία 15 ημερών για να κλείσει η «τρύπα» των 300 εκατομμυρίων που θα προκύψει εάν τελικά δεν περικοπούν οι συντάξεις. O κ. Βενιζέλος αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες όπου θα παραβρεθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία συγκαλείται στις επτά το απόγευμα. 

Η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σε τόνους δραματικούς τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας τηρούν στάση αναμονής για την ολοκλήρωση των τελικών  διαπραγματεύσεων ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, που επικαλείται το Reuters «δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα της Πέμπτης». 

Σύμφωνα με τη δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση, ούτε για το PSI, καθώς δεν υπάρχει βάση.

«Δεν θα ληφθεί απόφαση, γιατί δεν υπάρχει το έδαφος για κάτι τέτοιο ακόμη», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στους διεθνείς κύκλους για την Ελλάδα είναι η εσπευσμένη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup αλλά και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίαςπου έκανε λόγο για ελληνικό «δράμα».

Σε δηλώσεις του τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ώρα ευθύνης για όλους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε τους Έλληνες κατάματα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.    

Ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα θέματα, πλην εκείνου των επικουρικών συντάξεων
, υπήρξε κατά την πολύωρη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.   

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί προσωπικά τις εναλλακτικές λύσεις των ανοιχτών ζητημάτων με τους επικεφαλής των δανειστών με τους οποίους είχε αμέσως μετά την πολύωρη συνάντησή του με τους αρχηγούς σύσκεψηπαρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.   


Σχετικά Θέματα: