«Έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.   Είπε επίσης ότι ενώ ζήτησε εκ των προτέρων να υπάρξει γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν τα μέτρα είναι σύννομα το αίτημά του δεν υλοποιήθηκε.  

«Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν συμφώνησε με τα μέτρα που προτάθηκαν.  

Ο κύριος Καρατζαφέρης ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από το Μαξίμου ο Γιώργος Καρατζαφέρης με μια δήλωση-"χρησμό", με έναν στίχο του Καβάφη: "Ο αρνητής δεν μετανιώνει".

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ίδιος από το πρώτο ημίωρο της σύσκεψης ξεκαθάρισε τις προθέσεις του.   
Μετά τη μία το βράδυ το γραφείο του κυρίου Καρατζαφέρη έδωσε στη δημοσιότητα και σημείωμα για τις θέσεις τουπροέδρου του ΛΑΟΣ στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο αναγράφεται:

«Με σαφήνεια πρέπει να σας πω ότι έχω την αίσθηση - μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στους τρεις μήνες - ότι η χώρα υπό την μία ή την άλλη εκδοχή, οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία. Οι ευθύνες μας επομένως είναι τεράστιες.

Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να "υπογράψω" μια σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο (ούτε επιθυμώ αργότερα, να παίξω τον απολογητικό ρόλο της Κατσέλη).

Και κυρίως δεν θα "υπογράψω" γιατί δεν μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κ. Πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα.  

Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι απαράδεκτα και επιπόλαια. Εδώ καλούμαστε να
δεσμεύσουμε την Πατρίδα για τα επόμενα 40-50 χρόνια και δεν βρίσκουμε τον χρόνο των ολίγων εβδομάδων; Σε κάθε περίπτωση, είμαι πέραν των άλλων κάθετα αντίθετος στις τελευταίες νέες απαιτήσεις των Τροϊκανών, για μείωση των κατωτέρων μισθών, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή π.χ. την περικοπή - κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος.  

Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι στις προθέσεις και το αίσθημα της ευθύνης μου, το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στην Κυβέρνηση. Θα με έχετε σύμμαχο στις όποιες θετικές αποφάσεις σας».