current views are: 1

9 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση13:13

Συμφώνησαν οι αρχηγοί για όλα τα μέτρα- Ανυπόστατες φήμες τα περί παραίτησης Παπαδήμου

Συνολική συμφωνία επήλθε τελικά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της τρόικας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μέγαρου Μαξίμου.

Δημοσίευση 13:13’
αρθρο-newpost

Συνολική συμφωνία επήλθε τελικά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της τρόικας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μέγαρου Μαξίμου.

Συνολική συμφωνία επήλθε τελικά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της τρόικας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μέγαρου Μαξίμου. «Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Νωρίτερα και ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο 15 ημερών για μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρω ξαφνικά κόντεψε να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι εταίροι μας δεν δέχονται την παράταση και απαιτούν ολοκληρωμένη πρόταση μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Ταυτοχρόνως, υπήρχαν φήμες ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος απειλεί με παραίτηση στη περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει τελική συμφωνία και μάλιστα ότι θα παραιτηθεί στις 19:00 το απόγευμα, ώρα που αρχίζει το Eurogroup.
Tο Μέγαρο Μαξίμου διέψευε τη φημολογία και διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει λόγος δραματικών τόνων.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να επικοινωνήσει με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά σε μία προσπάθεια να υπάρξει τελική συμφωνία πριν το Eurogroup φοβούμενος ότι σε άλλη περίπτωση η Ελλάδα να έχει ενδεχομένως αρνητική αντιμετώπιση.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, επήλθε συμφωνία μεταξύ Παπαδήμου, Παπανδρέου και Σαμαρά και το εκκρεμές θέμα των επικουρικών συντάξεων έκλεισε.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Tέλος, την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος νωρίτερα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λουκά Παπαδήμο. 

O ίδιος, όμως, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει τίποτε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ το χαρτοφυλάκιό της των ελληνικών ομολόγων. 

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πριν λίγα λεπτά μου τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με ενημέρωσε ότι υπήρξε συμφωνία, την οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης και θα ενημερωθούμε εκτενώς για για τη συμφωνία, ενώ θα συζητήσουμε και για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Ντράγκι.


Σχετικό θέμα:

«Πρωτοσέλιδο» στα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα λιτότητας
ΔΝΤ: Σημαντικό βήμα η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα


σχετικα αρθρα