Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχόμενου για την εφαρμογή για την κύρωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, που στηρίχθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Αριστεράς, με αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν τις ενστάσεις τους κυρίως για τις ρυθμίσεις-ανατροπές στον εργασιακό τομέα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και εκείνους της Αριστεράς βρέθηκαν τα νέα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το νέο μνημόνιο, με τους πρώτους να τα χαρακτηρίζουν σκληρά αλλά αναγκαία και μονόδρομο για τη διάσωση της χώρας και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για τραγικές πολιτικές που οδηγούν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.

Ενστάσεις, κυρίως για τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά, εκφράστηκαν και από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα τους, οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Μανώλης Στρατάκης και Βασίλης Kεγκέρογλου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ψηφίσει την διάταξη για τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υποστήριξε ότι δίνεται για άλλη μια φορά η μάχη για τη σωτηρία της χώρας ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν να οργανώσουν ένα εθνικό διάλογο προκειμένου οι πολίτες να κατανοήσουν τις στρεβλώσεις του κράτους.

Παράλληλα άφησε αιχμές, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, για την στάση της ΝΔ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στους ενσκήψαντες ενθυμηθείς, που διαπίστωσαν ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται στην τελευταία διετία να θυμηθούν τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Γεώργιο Γρίβα. «Εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος».

«Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν αν η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση. Η χώρα με υψηλό τίμημα αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη να διορθώσει τις αστοχίες του παρελθόντος».

«Η συγκυβέρνηση και η τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία. Όμως τα μέτρα αυτά ξερνάνε φωτιά, αίμα, δάκρυ, πόνο και οδηγούν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τον ελληνικό λαό στο σύνολο του», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ζητάνε από τον ελληνικό λαό να επιδείξει σύνεση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα στο βέβαιο θάνατο και στο εκτελεστικό απόσπασμα που τον οδηγούν τα τρία κόμματα. Εμείς τον καλούμε σε ανυπακοή και να κάνει την ανατροπή», πρόσθεσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς ότι αρέσκονται σε ένα λαϊκισμό απέναντι στους εξαθλιωμένους Έλληνες και πρόσθεσε ότι μόνο προτάσεις οφείλουν να κάνουν και όχι λόγια του αέρα.

Για «στημένο παιχνίδι από πριν ξεπουλημένο», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη χώρα, τις κατήργησαν τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν και τις έκαναν κορδέλες περιτυλίγματος».

«Κανείς δεν έσωσε τον δέκατο τρίο και δέκατο τέταρτο μισθό. Τον αντικατέστησε με κάτι άλλο. Πρέπει να το λέμε για να μην κάνει κανείς τον ναυαγοσώστη», σχολίασε από την πλευρά του, ο Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ