Εν αναμονή της δήλωσης-διαγγέλματος Σαμαρά –η οποία έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις 8 το βράδυ- και από την οποία αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις διά χειλέων του Προέδρου της ΝΔ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, από την Συγγρού επιχειρείται να αποσαφηνιστούν τα σημεία για τα οποία έγινε επίπονη συζήτηση ώστε τα μέτρα του νέου πακέτου να είναι ηπιότερα για τα ασθενέστερα στρώματα. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται από την Συγγρού, κατόπιν της επιμονής Σαμαρά, η διαπραγμάτευση περιεστράφη γύρω από τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, η οποία αφορά μόνο στους νεοεισερχόμενους, χωρίς να επηρεάζονται τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός ενώ δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή (αύξηση στο χαράτσι της ΔΕΗ, σε 16 φόρους στα ακίνητα, στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών) και θα διέλυε ό,τι απέμεινε στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή. Ακόμη, από το κείμενο της συμφωνίας δεν προβλέπονται νέοι φόροι (πέραν φυσικά των προσυμφωνημένων για το 2012).

Τέλος, από το επιτελείο Σαμαρά επισημαίνεται ότι «περιορίζονται στο μισό της αρχικής απαίτησης οι μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και εξαιρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι». Αυτό είναι προφανώς και το σημείο- κλειδί της πολύωρης χθεσινής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την οποία, από τις 7 ώρες συζήτησης οι 6 αναλώθηκαν στο θέμα των συντάξεων.

Κατά πληροφορίες, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε πολιτικούς αρχηγούς, κυβέρνηση και τους επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΕ, και ΕΚΤ κατέληξαν σε μια μέση λύση, η οποία προφανώς περιλαμβάνει την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, από περικοπές σε συντάξεις, με τη διατήρηση όμως κάποιων πλαφόν, πιθανώς ενδιαμέσως των 100 ευρώ που πρότεινε ο κ. Κουτρουμάνης και των 300 στα οποία επέμενε η πλευρά της ΝΔ.