Την Τετάρτη σε νέο Eurogroup θα οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, αφού στη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις. Το κλίμα για τη χώρα μας ήταν βαρύ και οι εταίροι ζήτησαν ισχυρές δεσμεύσεις για υλοποίηση της συμφωνίας με ψήφο από τη Βουλή.
Για μη ολοκλήρωση της συμφωνίας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν λήφθηκε τελική απόφαση γιατί εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις ότι η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε τον κατάλογο των δημοσιονομικών προσαρμογών.

Ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους θετοντας το ερώτημα: «Θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη;» «Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες» πρόσθεσε τονίζοντας πως δεν είναι καιρός για παιχνίδι δημαγωγίας, «πρέπει όλοι τώρα να κάνουμε την επιλογή μας».


Στήριξη υπό όρους

Στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση , ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη δεν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και προανήγγειλε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τετάρτη, για οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας παράλληλα «ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις» για την εφαρμογή των μέτρων, ενώ προειδοποιήσε ότι δεν θα δοθεί καμιά δόση εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα. 

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. για τις περικοπές που απαιτούνται.

Ο Όλι Ρεν από την πλευρά του τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας για το PSI ουσιαστικά ολοκληρώνεται και θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου, και προσέθεσε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής.

Ο κ. Ρεν υπογράμμισε παράλληλα ότι  η Κομισιόν και το Eurogroup εξετάζουν την πρόταση για «κλειστό λογαριασμό» γιατί είναι μια πιθανότητας διασφάλισης της αποπληρωμής του χρέους.


Καψής: «Βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, τόνισε ότι «ακόμη βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής».

Σύμφωνα με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας, και πρώτο βήμα είναι η ψήφιση της από τη βουλή,  που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος».


Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις που είχαν να κάνουν τόσο με το ίδιο το πρόγραμμα όσο και με το PSI. Οι πιο σοβαρές ενστάσεις διατυπώθηκαν από την Γερμανία.

Σημειώνεται ότι, η Άνγκελα Μέρκελ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής την Παρασκευή για να συζητηθεί το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. 

Τι συνέβη πριν την συνεδρίαση 

«Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε, όμως από όσο ξέρω ακόμη δεν έχουμε τις συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ», δήλωσε προσερχόμενος στο eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση υποστήριξε ότι η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.

«Πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς», σχολίασε η Λαγκάρντ, ενώ πρόσθεσε ότι «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στο eurogroup, επιβεβαίωσε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών , ενώ τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία και για το PSI:

«Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βενιζέλος.

Πηγή: naftemporiki.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/tovima.gr
TAGS