Αδιάφορη προς τις επιλογές Καρατζαφέρη παραμένει για την ώρα η θέση της ΝΔ αναφορικά με την παραμονή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι και θα καθοριστούν αναλόγως προς τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις οι οποίες, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την πιθανότητα ανασχηματισμού. 
Αυτό θα είναι μάλλο το βασικό δίλημμα Σαμαρά –εάν θα κληθεί δηλαδή να μετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου με στελέχη της ΝΔ ή ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να πληρώσει τις κενές θέσεις με στελέχη προσωπική επιλογής και λογικά τεχνοκράτες. 

Στελέχη της ΝΔ αλλά και υπουργοί προερχόμενοι από την Συγγρού, με τους οποίους συνομίλησε το Newpost.gr επέμεναν ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, η υπερψήφιση του δανειακού πακέτου αποτελεί μονόδρομο, εάν η στόχευση παραμένει η διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας τη χώρα. 

Αντιλαμβάνονται δε ότι η κίνηση Καρατζαφέρη συνιστά περισσότερο μια κίνηση «αυτοδιάσωσης» λόγω της συρρίκνωσης των ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος, συμπιεζόμενος εξ ευωνύμων από την ΝΔ και εκ δεξιών από τη «Χρυσή Αυγή», κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. 

Οι εξελίξεις βέβαια έχουν σταθεί η αιτία της μετακίνησης για αύριο της συνεδρίασης της Κ.Ο., από το βήμα της οποίας ο Α. Σαμαράς αναμένεται να στείλει μήνυμα κομματικής πειθαρχίας προς τους βουλευτές. Θέση η οποία ακόμη εξετάζεται βέβαια, εκτιμάται όμως ότι δίνει και διέξοδο σε όσους βουλευτές –από το επιτελείο Σαμαρά θεωρείται ότι ο αριθμός είναι μονοψήφιος και χαμηλός- αμφιταλαντεύονται μεταξύ υπερψήφισης και καταψήφισης. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, οι επιτελείς του Α. Σαμαρά εξετάζουν εισηγήσεις –κάποιες εκ των οποίων προέρχονται και από βουλευτές- να διαμηνύσει ο Πρόεδρος της ΝΔ προς όλους όσοι διεκδικούν θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, να αποσαφηνίσουν εάν τίθενται υπέρ ή κατά του νέου πακέτου διάσωσης. 

Αυτό, πέραν από την καθαρή θέση απέναντι στην κομματική γραμμή που α πρέπει να έχεουν οι υποψήφιοι, αποτελεί και κίνηση fairplay απέναντι σε βουλευτές και εκ νέου υποψηφίους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν στις περιφέρειές τους την αντιμνημονιακή ρητορική των ανθυποψηφίων τους, οι οποίοι θα τοποθετούνται εκ του ασφαλούς. 


Πάνος Ρασσιάς