Σε αναβρασμό βρίσκεται η Κ.Ο. της ΝΔ καθώς οι χθεσινές, καταιγοστικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και το εσωτερικό των έτερων κυβερνητικών ετέρων, προκαλούν εντονότερα πλέον τον, έτσι ή αλλιώς, υπαρκτό προβληματισμό που υπήρχε στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών. Πέραν του αντικειμενικού βάρους που θα κληθούν –ειδικά εν όψει προεκλογικής περιόδου- να επωμιστούν στους ώμους τους οι βουλευτές της ΝΔ από την υπερψήφιση του νέου δανειακού πακέτου, προβάλλει πλέον ανοιχτά η αγωνία, να χρεωθεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο απο την κοινωνία, η συνολική καταστροφική πολιτική της περιόδου Γ. Παπανδρέου.

Αυτό το κύμα σκεπτικισμού αναμένεται να επιχειρήσει να ανασχέσει ο Α. Σαμαράς κατά τη σημερινή του ομιλία προς την Κ.Ο. του κόμματός του (είναι προγραμματισμένη για τις 11.30 π.μ. στην Βουλή). Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους μετείχε και παραμένει στην κυβέρνηση –μετά και την αποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ.- και συναφώς, τοποθετείται υπέρ της ψήφισης του νέου δανειακού πακέτου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θα υπερτονίσει το γεγονός ότι η νέα σύμβαση αποτελεί πλέον μονόδρομο, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου έβαλαν τη χώρα σε μονοπάτι δίχως επιστροφή.

Δεύτερον, θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Κίνηση που θα εκτονώσει τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας, θέτωντας όμως παράλληλα, τόσο τους πολίτες προ των ευθυνών τους όσο και τη νέα κυβέρνηση σε καθεστώς αυξημένης διαπραγματευτικής ισχύος.

Τρίτον, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει στην ομιλία του μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της χώρας και των πολιτών, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι οι θυσίες θα έχουν αποτέλεσμα.

Από το περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ πάντως, δεν αναμένουν σημαντικές απώλειες κατά την αυριανή ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, παρά την γκρίνια που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα βουλευτικά πηγαδάκια. Παραμένει ωστόσο στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας.


Πάνος Ρασσιάς